Router TL-MR3420 i modem E173-s2, problemy z ponownym połączeniem do AERO2
#1

Witam wszystkich,

Mam od 2 tygodni cały zestawik do AERO2, czyli Router TL-MR3420 i modem E173-s2. Mam do routera podpięte dwa komputery przez kable i router świetnie rozdziela sygnał.

Przy zalogowaniu się modemu do sieci aero2 internet śmiga bez problemów, jednak po godzinie, czyli jak następuje zerwanie połączenia czasami trzeba czekać nawet ponad pół godziny na ponowne połączenie Sad
Czy taka sytuacja jest normalna? Czy też mam z czymś problem? Proszę pomóżcie mi. Szukałem na forum, ale niczego nie znalazłem.

Siłę sygnału mam zawsze co namniej 58% ponieważ widzę bezpośrednio nadajnik Sad

PROSZĘ O POMOC Sad
Odpowiedz
#2

(19/11/2012, 23:17)Dj_em napisał(a):  Witam wszystkich,

Mam od 2 tygodni cały zestawik do AERO2, czyli Router TL-MR3420 i modem E173-s2. Mam do routera podpięte dwa komputery przez kable i router świetnie rozdziela sygnał.

Przy zalogowaniu się modemu do sieci aero2 internet śmiga bez problemów, jednak po godzinie, czyli jak następuje zerwanie połączenia czasami trzeba czekać nawet ponad pół godziny na ponowne połączenie Sad
Czy taka sytuacja jest normalna? Czy też mam z czymś problem? Proszę pomóżcie mi. Szukałem na forum, ale niczego nie znalazłem.

Siłę sygnału mam zawsze co namniej 58% ponieważ widzę bezpośrednio nadajnik Sad

PROSZĘ O POMOC Sad

Witam. Ustaw minimalny czas na ponowne połączenie w sekcji "Connection Mode". Mi w najgorszym wypadku najdłużej łączy 60 sekund jeśli modem jest na granicy zasięgu Aero2. Polecam podłączyć modem gsm na przedłużaczu usb by zwiększyć siłę sygnału gsm. Pozdrawiam
Odpowiedz
#3

(19/11/2012, 23:17)Dj_em napisał(a):  Mam od 2 tygodni cały zestawik do AERO2, czyli Router TL-MR3420 i modem E173-s2. Mam do routera podpięte dwa komputery przez kable i router świetnie rozdziela sygnał.
Ja też mam E173-s2, a router TL-MR3220

(19/11/2012, 23:17)Dj_em napisał(a):  Przy zalogowaniu się modemu do sieci aero2 internet śmiga bez problemów, jednak po godzinie, czyli jak następuje zerwanie połączenia czasami trzeba czekać nawet ponad pół godziny na ponowne połączenie Sad
U mnie czasami ponowne połączenie zajmuje 40 sekund, a czasami (szczególnie wieczorem) i kilka minut. Ale to (wg mnie) w pewnym sensie wina routera.

Jak podłączam się za pomocą "Mobile Partner", to zdarza się, iż dostaję komunikat "Połączenie zostało zakończone przez komputer zdalny zanim można było je ukończyć". Jak go dostanę, to pyk drugi raz, potem 3, 4 itd. aż do skutku, tj. aż w końcu się połączę. I tak w ciągu góra 10 - 15 sekund uda mi się kilka razy kliknąć ponawianie połączenia i "wstrzelić" w dobry czas, tzn. połączyć.
Pytanie, dlaczego czasami nie udaje się połączyć z błędem jak powyżej: przeciążenie sieci, brak wolnych IP? Może ktoś z Was dzwonił na infolinię Aero2 i zna odpowiedź?

Router, który ja mam, jest (wg mnie) trochę niedopracowany pod tym względem i zdaje się po kilku (3 może 5, trudno mi dokładnie powiedzieć) niepowodzeniach w połączeniu restartuje modem, a to niestety trwa. Po restarcie znowu może się nie udać połączyć (błąd jak powyżej), znowu restart i znowu, i znowu - a czas leci. Niestety, w swoim TL-MR3220 nie zauważyłem opcji, np.: "próbuj 30 razy, a dopiero się zrestartuj", a coś takiego (znowu wg mnie) by się przydało. Być może tak samo jest dla TL-MR3420??

Natomiast jak już się połączę, to do rozłączenia (przez godzinę) aero2 działa bardzo stabilnie, tu speedtest sprzed kilku minut:
http://www.speedtest.net/result/2340363483.png
Odpowiedz
#4

Witam, posiadam Router TL-MR3420 i modem E173-u2 z Playa, sprzęt ładnie nawiązuje mi połączenie, ładnie otwiera strony, ale jak przez parę minut nie korzystam z internetu ( niebieska dioda na modemie robi się ciemniejsza/granatowa ) to juz nie chce mi otwierać stron ( dioda nie jaśnieje, jest cały czas granatowa a nie niebieska jak zaraz po nawiązaniu połączenia), wpisywanie nowego adresu www w przeglądarce, zmiana przeglądarki tez nic nie daje. Co mogę zrobić by chodziło mi to dobrze.
Odpowiedz
#5

http://forum.jdtech.pl/showthread.php?tid=1336

Na tej konfiguracji co Ty masz działa bez problemu, z tym, że ja jeszcze w routerze mam najnowsze FW.
Odpowiedz
#6

(29/11/2012, 23:59)aero2owicz napisał(a):  Router, który ja mam, jest (wg mnie) trochę niedopracowany pod tym względem i zdaje się po kilku (3 może 5, trudno mi dokładnie powiedzieć) niepowodzeniach w połączeniu restartuje modem, a to niestety trwa. Po restarcie znowu może się nie udać połączyć (błąd jak powyżej), znowu restart i znowu, i znowu - a czas leci. Niestety, w swoim TL-MR3220 nie zauważyłem opcji, np.: "próbuj 30 razy, a dopiero się zrestartuj", a coś takiego (znowu wg mnie) by się przydało. Być może tak samo jest dla TL-MR3420??

Do zainteresowanych:
Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie problemu, o którym pisałem powyżej na http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420 - wiąże to się jednak z ryzykiem uszkodzenia ruterka, jeśli pójdzie coś nie tak przy instalacji.
W innym wątku, nie mogę go teraz odnaleźć, znalazłem info, że można ustawić opcję, żeby ruter próbował łączyć się N razy oraz nie czekał domyślne 15 sekund na ponowne zestawienie połączenia ale np. 1 sekundę.
Odpowiedz
#7

Dzięki za odpowiedz, nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy jak zmienię firmware według opisu to czy będę mógł korzystać z internetu na kartę ORANGE?? Czy juz ten modem będzie działał tylko w pasmie 900??
Odpowiedz
#8

Firmware jak najbardziej nic nie zmieni. Wymuszenie 900MHz zablokuje korzystanie z orange.
Odpowiedz
#9
Photo 

Śmiga pięknie, bez czkawki. Zmiana firmware w modemie przyniosła oczekiwany efekt, dziękuje.
Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia


Mam jeszcze pytanie jak zrobić by router szybko/bezzwłocznie nawiązywał połączenie.
Nie zmienić ustawień w sekcji "Connection Mode", proszę o wskazówki jak poradzić sobie z tym problemem.

[Obrazek: modemy.jpg]
Odpowiedz
#10

(19/12/2012, 23:30)aero2owicz napisał(a):  Do zainteresowanych:
Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie problemu, o którym pisałem powyżej na http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420 - wiąże to się jednak z ryzykiem uszkodzenia ruterka, jeśli pójdzie coś nie tak przy instalacji.
W innym wątku, nie mogę go teraz odnaleźć, znalazłem info, że można ustawić opcję, żeby ruter próbował łączyć się N razy oraz nie czekał domyślne 15 sekund na ponowne zestawienie połączenia ale np. 1 sekundę.

Ja się przyłączam do prośby kolegi i gdyby ktoś mógł nam podpowiedzieć jak wymusić w routerze brdzo szybkie łączenie kilkukrotne (bez restartu routera) to będę bardzo wdzięczny bo już nie mam siły z tym czasem, no i ciągle mam problem z połączeniem do aero Sad Mimo powyższych operacji które radzili koledzy powyżej Sad
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: / Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Ostatni post przez spag
25/09/2014, 12:56
Ostatni post przez denox
21/03/2014, 10:18
Ostatni post przez spag
12/10/2013, 9:36

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.