Problem z konfiguracją modemu E3131A
#1

Help!

Próbuję skonfigurować modem Huawei E3131A , tak, aby móc korzystać z sieci Areo2. Zrobiłam wszystko wg. instrukcji, tj. zainstalowałam urządzenie(modem jest z T-Mobile), utworzyłam konto wg. wskazówek i ..nie mam możliwości połączenia się z netem;/ otóż w oknie tego całego kreatora nie ma czegoś takiego jak "połącz". W czym rzecz? Czy może być to kwestia tego, że modem nie czyta karty? Proszę o pomoc.

bea23
Odpowiedz
#2

Modem oczywiście jest 3131-a2 (lub u2) ??

Ustawiłaś zgodnie z tym:
APN: darmowy
UŻYTKOWNIK pozostawić puste
HASŁO: pozostawić puste
Ustawienia sieci: wszystkie parametry ustawić na automatycznie pobierane z serwera (adres IP, serwery DNS)

Kolejna rzecz czy modem nie posiada SimLocka, jeśli tak to nie będzie działać.
Jeśli nie ma to polecam program TopNetInfo i w prosty sposób wymusić na modemie tylko łączenie z siecią 900mhz.

Tutaj masz opisane jak to zrobić:
http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...ach-huawei

lub na youtube jest filmik jak to zrobić Smile

Powinno coś pomóc Smile lecz jeśli masz SimLocka to tylko ściągnięcie blokady pomoże.

-----------------------------------------
Znalazłem filmik z YT jest opowiedziane i pokazane też:
http://www.youtube.com/watch?v=2tzHVNi-Ha8

Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz
#3

W kwestii modemu nie wiem czy to a-2 czy u-2 jest napisane tylko E3131A.
Moje ustawienia wydają się zgodne, nazwa profilu Areo2, nazwa użytkownika i hasło puste i APN darmowy. W ustawieniach sieci mam do wyboru "dynamicznie" lub "statycznie" jeżeli chodzi o IP, DNS etc. Na chwilę obecną wybrane jest dynamicznie..modem jest bez simlocka naturalnie.
Podłączyłam modem z netem w play i uruchomiłam menadżera T-mobile i pojawiła się opcja "połącz", zasięg był..wydaje mi się że coś jest nie tak jednak z kartą, tak jakby modem jej nie czytał..
Odpowiedz
#4

jak otworzysz klapkę i tam gdzie wkłada się kartę jest napisane jaki to dokładnie model jest i tam powinno być podane a2 lub s2

Wypróbuj jeszcze tym programem by wymusić 900mhz...
Jeśli masz telefon wypróbuj kartę w telefonie czy będzie działać jeszcze by mieć pewność ze karta jest OK.

Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz
#5

Sorry, faktycznie s-2. No w tel karta działa, czyta karte. sama już nie wiem. ok bede walczyć dalej
Odpowiedz
#6

wypróbuj z samym modemem w ustawieniach lecz w moim przypadku tylko wpisanie apn potrzebne było i nazwa i działało.
następnie wymuszenie akcji programem TNI.

A jeśli to nie pomoże to hmmm... będziemy myśleć dalej. Smile

Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz
#7

Moje ustawienia Aero 2 w TopNetInfo - http://www.mediafire.com/folder/qd2ygfp7...topnetinfo.
Sterowniki dla modemu - http://www.mediafire.com/download/ufwm7e....11.00.rar.
Co zrobiłem:
1 - Usunąłem aplikację z T-Mobile (jeśli masz zainstalowaną to nie uruchamiaj jej; sterowniki są zainstalowane przy instalacji tego programu).
2 - Zainstalowałem sterowniki modemu.
3 - Zainstalowałem TopNetInfo 3.65.
4 - Włożyłem modem z kartą do gniazda USB. Odczekać aż modem zostanie wykryty i sterowniki się zainstalują.
5 - Uruchomiłem TopNetInfo i wprowadziłem ustawienia jak zaznaczyłem na zrzutach ekranowych.
6 - Na stronie głównej TopNetInfo kliknąć Połącz. Poczekać na zielony kolor okienka statusu połączenia.
7 - Jeśli brak połączenia to zamknąć TopNetInfo, wyjąć modem (odłączyć urządzenie jeśli nie jest w trybie tylko modem), odczekać chwilę, podłączyć modem ponownie, poczekać na zainstalowanie sterowników i uruchomić program TopNetInfo. U mnie połączenie następuje automatycznie (zielone okienko). Jeśli nie to kliknąć Połącz.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: / Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.