Komunikat "Brak karty SIM/USIM lub błąd karty SIM/USIM"
#1

Witam,
od wczoraj mam problemy z korzystaniem z Aero2 a mianowicie wyświetla mi się komunikat "Brak karty SIM/USIM lub błąd karty SIM/USIM". Nie wiem w czym tkwi problem dlatego zwracam sie z prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Wiem tyle, że karta i modem są na 100% sprawne, gdyż po włożeniu do telefonu karta normalnie działała a modem po włożeniu karty z innej sieci też normalnie łączył się z internetem.

Co zrobić? Sad
Odpowiedz
#2

???
Jak pisał jeden z naszych Kolegów z forum jasnowidzów między nami nie ma. Zgadzam się z nim.
Jaki sprzęt, jakie karty, dual SIM (?), ustawienia?
Odpowiedz
#3

Modem Huawei E173u-2, konfigurowałam go razem z programem Top NetInfo przez pół roku działał bez zarzutu aż do wczoraj...
I nie jest na dualu.

Nie wiem co chcesz jeszcze wiedziec, jestem dziewczyną i nie za bardzo sie w tym orientuję.
Odpowiedz
#4

Ustawień w komputerze nie zmieniałaś (TCP/IP)?
Może brak kontaktu karty z modemem? Obejrzałaś styki przy wkładaniu karty do telefonu (format karty dla modemu i telefonu taki sam)?
W telefonie miałaś połączenie z Aero2?
Odpowiedz
#5

Żadnych ustawień nie zmieniałam. W telefonie normalnie łączy mi się z Aero2 i format katy modemu i tel jest taki sam. Ze stykami też wszystko wydaje mi się w porządku skoro w tym momencie korzystam z tego modemu tylko z inna kartą. Wink
Odpowiedz
#6

Spróbuj skorzystać z innego gniazda USB w komputerze. Postaraj się b. starannie włożyć kartę Aero2 do modemu.
Korzystasz stale tylko z TopNetInfo? Może zmienił się nadajnik i zestaw komp+modem+karta Aero2 mają problem.
Ja miałem taki przypadek w kwietniu tego roku zmienił mi się CID i LAC (wyświetlane na stronie tytułowej TNI).
Może przydadzą się jako wskazówka moje aktualne ustawienia - https://www.mediafire.com/?w664xieo43b1f97.
P.S.
Wyłącz w menedżerze urządzeń oszczędzanie energii dla portów USB.
Odpowiedz
#7

Ok. Sprawdzę jeszcze wszystko dokładnie i dam znać. A z programu Top NetInfo korzystałam tylko na początku przy konfigurowaniu modemu. Dzisiaj znowu go zainstalowałam żeby sprawdzić czy przez niego się polacze ale to nic nie pomogło...
Odpowiedz
#8

Może karte aero docisnij jakimś papierem żeby był lepszy styk.

Wysłane z mojego GT-I9305 za pomocą Tapatalk 2
Odpowiedz
#9

To była jedna z pierwszych rzeczy, która zrobiłam Wink niestety papierek nie pomógł.

Nie wiem w czym tkwi problem, włożyłam inna kartę aero 2 do modemu i wszystko działalo ok. Włożyłam też moja kartę do modemu koleżanki, która też korzysta z aero i w nim też nie działała. Coś musi być nie tak z karta ale w takim razie dlaczego działa w telefonie? Wink
Odpowiedz
#10

Spróbuj jeszcze delikatnie przetrzeć styki kart wacikiem zwilżonym alkoholem (spirytus, alkohol izopropylowy -IPA).
Zwróć uwagę czy ta karta nie jest lekko zwichrowana i czy dokładnie wchodzi do gniazda modemu.
Może przez lupę dojrzysz jakieś uszkodzenie styku/styków.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: / Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Ostatni post przez spag
22/02/2015, 18:26
Ostatni post przez jakubd
10/01/2015, 21:34
Ostatni post przez jakubd
22/11/2014, 14:12

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.