Kłopoty z modemem huawei e3131 z Play'a
#1

Od miesiąca jestem użytkownikiem modemu z kartą Aero2.

Pierwszy problem to irytujące uruchamianie się modemu przy starcie systemu.
Zaczęło się ze dwa tygodnie temu bez wyraźnej przyczyny. Nawet przeinstalowałem system ale i to nie pomogło.
Dopiero kiedy wyłączyłem go którymś razem przez zakończenie procesu w menadżerze zadań problem ustąpił.
Niestety, po ponownym przeinstalowaniu kompa powrócił.

https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3%B...C5%82u.jpg
https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3%B...2u%201.jpg
https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3%B...2u%202.jpg
https://dl.dropbox.com/u/79067948/r%C3%B...2u%203.jpg

Dodam, że wyłączanie wszystkich procesów w "Uruchamianiu" też nie pomogło.

Drugi problem, dla którego powtórnie przeinstalowywałem system, to działanie portów USB.
Kiedy modem jest podłączony do USB (połączony z netem lub nie) nie działają inne urządzenia podłączone do innych portów.
Po podłączeniu pendriva komp go wykrywa > znaleziono ... , sprzęt jest zainst. i gotowy ... ,
A po 2 sekundach wyskakuje dymek z komunikatem, że nie rozpoznano urządzenia USB.
Po ponownym podłączeniu pendriva do tego lub innego portu jest tylko komunikat nie rozpoznano ... .
Podobnie jest z kamerą internetową i aparatem fotograficznym podłączonym za pom. kabla USB.
Dzieje się tak od kilku dni i nie przypominam sobie żebym robił na kompie coś niezwyczajnego, co mogło to spowodować.

Jak odłączę modem od kompa problem znika a wszystkie urządzenia podłączone do USB działają poprawnie.

Jak widać, nie mam specjalnego powodu do zadowolenia z działania tego modemu.
Zanim przyszła mi karta Aero2, przez miesiąc korzystałem z modemu e173 z kartą pożyczonego od kolegi
i nie miałem żadnego z nim, najmniejszego kłopotu. Sądzę więc, że to może nie jest wina kompa.

Sys. XP Pro SP3

Może ktoś zetknął się z takimi ciężkimi przypadkami i potrafi mi pomóc?
Bardzo proszę.
Odpowiedz
#2

e173u-2 ma mniejszy pobór energii niż e3131. Jak podłączasz modem, to wskazuje na to, że PC nie wyrabia z zasilaniem. Wina płyty lub zasilacza. Sugerował bym kupić aktywnego HUB usb.
Odpowiedz
#3

(07/10/2012, 12:14)grzech1991 napisał(a):  e173u-2 ma mniejszy pobór energii niż e3131. Jak podłączasz modem, to wskazuje na to, że PC nie wyrabia z zasilaniem. Wina płyty lub zasilacza. Sugerował bym kupić aktywnego HUB usb.

Właściwie masz całkowitą rację.
Przyczyną okazała się tandetna skrętka komputerowa, z której zrobiłem czterometrowy przedłużacz USB.
Modem musi być w oknie na poddaszu bo sygnał ze stacji bazowej (8 km) jest tak słabiutki, że z modemu
podłączonego na parterze trudno wysłać nawet kilkudziesięciokilowe zdjęcie.

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.200126...73438/z/13
Mieszkam przy ul. Zasowskiej. Ta stacja z lewej nie działa. Działa ta z prawej.

Na innym, siedmiometrowym przedłużaczu, również ze skrętki, jest ok.
Zasilacz rzeczywiście mam słabiutki, http://allegro.pl/nowy-zasilacz-fortron-...89455.html
za to tani, kupiony z rabatem w sklepie.
O płycie, po prawie roku udręki z nią, śmiało mogę powiedzieć, że to lipa.
http://www.gigabyte.eu/products/product-...id=4084#ov

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Odpowiedz
#4

Zasilacz fortron jest OK. Płyta też co piszesz. Szkoda, że od razu nie wspomniałeś, że używasz przedłużacza. Zamiast niego, polecam antenę jakąś - ceny zaczynają się od 25zł.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: / Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Ostatni post przez fly0
13/12/2014, 18:28
Ostatni post przez jakubd
27/09/2014, 17:13
Ostatni post przez Poter70
31/05/2013, 22:22
Ostatni post przez mocho
17/02/2013, 23:19

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.