Aero2 z e3131 na Xubuntu
#1

Witam. Mam zamiar zainstalować Xubuntu na swoim starym laptopie jednak zależy mi na tym, aby było można bezproblemowo korzystać z Aero na Huawei e3131. I tutaj mam pytanie. Czy ten modem będzie działał na tym systemie?
Odpowiedz
#2

Na 99% tak bez problemów chyba ze to hilink to może być potrzebne przełączenie na normalny tryb . Wygugluj e3131 usbmodeswitch tam są opisy ewentualnych problemów.

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
Odpowiedz
#3

Wiele zależy też od wersji Xubuntu.
Odpowiedz
#4

Witam, posiadam modem HUAWEI E3131 i nie mogę się zalogować do sieci Aero2 w Xubuntu najnowsze natomiast świetnie działa pod Play Online.

Jak mam skonfigurowany modem:
[Obrazek: screenshot-11032014-115740.php]

[Obrazek: screenshot-11032014-115452.php]

Tu jest na screenie ustawione Type: 3G (UMTS / HSPA) jednak próbowałem wszystkich opcji i jest tak samo nie zaleznie od tego jaka wybiore.

[Obrazek: screenshot-11032014-115820.php]

[Obrazek: screenshot-11032014-115854.php]

Co może być przyczyną? Lampki się swiecą tak samo jak przy Play Online na początku zielona później niebieska. Dodatkowo dodam, że przy takiej samej konfiguracji na Windowsie Aero2 dziala bez zarzutu.
Odpowiedz
#5

A która to wersja xubuntu?
Odpowiedz
#6

Najnowsza, 13.10, Saucy Salamander dodatkowo na bierząco aktualizuje.
Odpowiedz
#7

Musisz :
1. podłączyć modem
2. modyfikując połączenia sieciowe (prawy myszy na ikonce połączeń sieciowych) trzeba dodać nową sieć komórkową i wówczas uruchomi Ci się kreator.

Potem to już tylko cały czas "enter".

Następnie w zakładce "ogólne", zafajkoiwać, aby łączyło automatycznie z siecią, gdy jest w zasięgu. i ewentualnie, aby było dostępne dla wszystkich użytkowników kompa.
Odpowiedz
#8

Ja tak włąśnie robiłem, nic to nie dało. Przy automatycznej probie polaczenia są tylko próby połączenia i nic wiecej zadnego polaczenia nie mam.
Odpowiedz
#9

Sprawdź jeszcze ustawienia, bo może coś jednak nie jest właściwie.
Masz w ogóle u siebie zasięg AERO ?
Modem jest bez SIM-locka ?
Odpowiedz
#10

Ustawienia, sprawdzałem kilka razy robiłem od początku i dalej to samo.

Co do reszty to to na pewno nie to ponieważ pod windowsem 7 działa dobrze, poza tym własnie piszę odpowiedź przez połączenie z Areo2.

(12/03/2014, 21:25)evexon napisał(a):  Ustawienia, sprawdzałem kilka razy robiłem od początku i dalej to samo.

Co do reszty podpunktow to wszystko jest w najlepszym porządku. Ponieważ pod windowsem 7 działa dobrze, poza tym własnie piszę tę odpowiedź przez połączenie z Aero2.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.