Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybór modemu
Joanna Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 4
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 07/09/2012
Post: #1
Wybór modemu
Odebrałam w końcu kartę Aero 2 (po całej tej radosnej biurokracji i oczekiwaniu) i zonk - moje modemy (sztuk dwie) nie są kompatybilne, czego oczywiście wcześniej nie sprawdziłam. Szlag mnie trafił, bo będą sobie oba leżeć w szufladzie, podczas gdy mnie czeka kolejny wydatek.

I stąd pytanie - co warto kupić?

Czy warto zapłacić trochę więcej i kupić modem z klasy 10+?

Albo zainwestować jeszcze więcej i kupić coś, co powinno działać w Aero 2 i nie tylko, przez dłuższy czas?

Albo zaoszczędzić i kupić możliwie najtańszy modem (przeglądałam przyklejony wątek o najtańszych modemach - czy coś się w ciągu ostatniego pół roku zmieniło?) - bo i tak pewnie wszystko szybko się pozmienia, i modem będzie nadawał się co najwyżej do szuflady.

Jakie konkretne modele wziąć pod uwagę? Kupować na Allegro? Czy może są jakieś promocje np. ze starterami operatorów?

Gorycz przeze mnie przemawia, ale mam Huawei E160 i ZTE MF160 - oba do niczego. BTW, czy któryś z tych modemów daje się jeszcze sprzedać?

Z góry dzięki za pomoc!

07/09/2012 16:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
kris68 Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 7
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 16/12/2011
Post: #2
RE: Wybór modemu
Kup Huawei E 3131 s-1 ten modem ma juz odpowiednia klase pod Aero 2 trzeba tylko jak w kazdym wylaczyc żadanie pinu i w 2 krokach odblokowac go przy pomocy top_netinfo. Cena w Play 129 zl bedziesz miala przyszlosciowy modem - tylko kupuj w salonie - nie daj sie namowic na tansze z Allegro tam sa E 3131 HiLink ale innaczej zrobione obsluguje sie je przez strone www i robia duze problemy - tansza cena ale problemy totalne.
07/09/2012 17:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
grzech1991 Offline
Stały bywalec
****

Liczba postów: 289
Lajki udzielone: 5
Lajki otrzymane: 11 za 11 post(ów)
Dołączył: 05/03/2012
Post: #3
RE: Wybór modemu
Modemy oba możesz sprzedać lub zostawić - z pozostałymi operatorami nadal będą pewnie działać. Jeśli nie potrzebujesz urządzenia do tableta na allegro powinien być od 100zł w górę e3131 hilink, jeśli chcesz do tableta to bierz e173-u2.

[Obrazek: 2czejb.png] [Obrazek: nd4yfb.png]
08/09/2012 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
cpt. Nemo Offline
Stały bywalec
****

Liczba postów: 391
Lajki udzielone: 2
Lajki otrzymane: 26 za 23 post(ów)
Dołączył: 27/12/2011
Post: #4
RE: Wybór modemu
Tylko tym razem najpierw warto na 100% sprawdzic ktore urzadzenia sa potrzebne i beda wspolpracowac z posiadanym sprzetem.
Oszczedzi to kolejnych niepotrzebnych wydatkow.
08/09/2012 10:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
Joanna Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 4
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 07/09/2012
Post: #5
RE: Wybór modemu
Dzięki za odpowiedzi!

Jedna osoba napisała, żeby kupować modem E 3131 w salonie, druga - że na Allegro. Jak będzie lepiej? Różnica ceny jest w sumie niewielka na korzyść Allegro. Z drugiej strony, w Play dostanę jeszcze 1GB startera - choć jest mi teraz niepotrzebny - i modem ma być mniej problemowy. Czy ktoś może wie, jak długo ważne są te startery?
Z Aero 2 będę w tej chwili korzystała na netbooku, ale nie wykluczam kupna w przyszłości tabletu - rozumiem, że ten modem (również wersja z salonu)z tabletami nie zadziała? Model kupowany w salonie nie ma sim-locka?

@cpt. Nemo - oczywiście to nie jest tak, że najpierw kupowałam modemy, a potem sprawdzałam, co mi się faktycznie przyda i co jest kompatybilne Smile. Pierwszy modem kupiłam, kiedy przedłużało się zakładanie internetu stacjonarnego po przeprowadzce, i byłam przez miesiąc skazana na mobilny pre-paid... modem od trzech lat leży nieużywany. Drugi modem kupiłam w Netii (pakiet z internetem mobilnym - niestety, kupno modemu było obowiązkowe, co mnie strasznie wtedy wkurzyło). Miałam więc nadzieję, że obędzie się bez dalszych zakupów Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11/09/2012 13:38 przez Joanna.)
11/09/2012 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
cpt. Nemo Offline
Stały bywalec
****

Liczba postów: 391
Lajki udzielone: 2
Lajki otrzymane: 26 za 23 post(ów)
Dołączył: 27/12/2011
Post: #6
RE: Wybór modemu
Z Play E 3131 dziala doskonale z Aero2 , nie ma simlocka i wymaga tylko wlaczenia odpowiedniego pasma. Wszystko latwo i przyjemnie oraz dobrze opisane na Forum. Ten pakiet z Play ma chyba jeszcze ze dwa lata waznosci, nie pamietam dokladnie, ale ja modem kupilem w Play. Tablet warto kupic z modemem 3G bo inaczej sa bardzo kaprysne i nie kazdy modem z kazdym tabletem zadziala Sad
11/09/2012 15:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
Joanna Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 4
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 07/09/2012
Post: #7
RE: Wybór modemu
Dzięki za odp., w tej sytuacji najprawdopodobniej wybiorę się do Play. Posprawdzam daty ważności na starterach - a nuż będzie akurat jeszcze działał po 21 grudnia 2014.
11/09/2012 16:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
Nolan Offline
Często tu zagląda
***

Liczba postów: 192
Lajki udzielone: 1
Lajki otrzymane: 10 za 10 post(ów)
Dołączył: 26/02/2012
Post: #8
RE: Wybór modemu
Do mojego E3131 z Play, kupowanego na początku czerwca, był dołożony starter z ważnością do 01.04.2015.
11/09/2012 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
spag Offline
Stały bywalec
****

Liczba postów: 273
Lajki udzielone: 1
Lajki otrzymane: 18 za 18 post(ów)
Dołączył: 15/11/2011
Post: #9
Odp: RE: Wybór modemu
(07/09/2012 17:09)kris68 napisał(a):  nie daj sie namowic na tansze z Allegro tam sa E 3131 HiLink ale innaczej zrobione obsluguje sie je przez strone www i robia duze problemy - tansza cena ale problemy totalne.
Możesz powiedzieć jakie to problemy? Bo ja nie widzę żadnych w użytkowaniu zarówno w komputerze jak i w ruterze r101.


Wysyłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2
12/09/2012 7:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
grzech1991 Offline
Stały bywalec
****

Liczba postów: 289
Lajki udzielone: 5
Lajki otrzymane: 11 za 11 post(ów)
Dołączył: 05/03/2012
Post: #10
RE: Wybór modemu
Jeśli chodzi o ceny to sobie zsumuj. Starter play'a kosztuje 20zł. Na allegro, może nie być gwarancji (jeśli to nie jest sklep).

Ja polecam wersję hi-link z allegro, sam się łączy, instaluje i nie obciąża tak kompa pewnie jak normalny modem. Z wad to brak informacji dokładnej o zasięgu i nadajniku (brak współpracy z TNI). Z tabletami działa bezproblemowo tylko e173-u2, natomiast e3131 da się zmusić do tego, ale w dość zaawansowany sposób. Inne rozwiązanie to router mi-fi, droższe ale uniwersalne.

[Obrazek: 2czejb.png] [Obrazek: nd4yfb.png]
12/09/2012 10:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wybór modemu bandicoot_jb 94 53877 16/01/2014 0:03
Ostatni post: denox
  Konfiguracja modemu, problem... D-Link DWM-156 Ver:A7 mateusz1407 0 3858 03/01/2014 12:18
Ostatni post: mateusz1407
  Samoczynne rozłączanie modemu i trudności z połączeniem. Netek 4 2590 06/12/2013 8:02
Ostatni post: denox
  Problem z konfiguracją modemu E3131A bea23 6 4614 24/10/2013 13:28
Ostatni post: Zecik123
  Odbiór Areo2 na netbooku bez modemu. dbuczek 6 2563 14/03/2013 15:35
Ostatni post: Nolan
  problem z konfiguracją modemu Intex antek2611 3 1346 03/03/2013 23:29
Ostatni post: antek2611
  Wybór modemu - pomoc karaczan1940 19 4651 31/12/2012 18:16
Ostatni post: J23
  Wybór modemu do Aero2 do około 300 zł, win7 x64 pae2 3 2763 20/08/2012 8:17
Ostatni post: grzech1991
  Wybór modemu Huawei rafkan 4 2603 02/07/2012 9:10
Ostatni post: rafkan
  Darmowy internet Aero2 + wybór modemu dla MacBook'a Marylka 8 7425 01/06/2012 18:02
Ostatni post: vistamaster

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Poniższe mobilne routery są kompatybilne z aero2!