Aktualny czas: 20/10/2017, 22:36
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

TP-LINK TL-MR3020

#11
Udało się. Huawei E173s-2 ruszył na TP-LINK TL-MR3020.

Jak? Wystarczy kilka kroków w temacie "Upload 3G USB Modem Configuration File":

1. Wejść na stronę WWW TP-LINK zatytułowaną "3G Modem Bin File Center":
http://www.tp-link.com/en/support/3g/

2. Odszukać w tabeli Huawei E173 (bez modelu routera / kraju / sieci w opisie):
- / - / - / HUAWEI / E173 / Download

3. Ściągnąć (HUAWEI_E173.zip), rozpakować (e173_vid(12d1)_pid(1c05)_file(5)_entry(1).bin) i zainstalować:
Network > 3G > Modem Settings > Add...

I w końcu Huawei E173s-2 wpięty do TP-LINK TL-MR3020 zaświecił diodę na stałe.
Ale Huawei E352s-2 nadal nie chce działać. Kij mu w oko.

Sukces połowiczny, jednak na dziś wystarczy. Idę spać Smile


P.S. OpenWRT znam, cenię i używam - tak jak już pisałem wcześniej - na TL-1043ND.
Ale na TL-MR3020 chcę zachować oryginalny soft, bo raz że OpenWRT w wersji na ten router zdaje się być tylko tekstowe, a dwa że zdaje się ten router z OpenWRT traci sporo ze swej oryginalnej funkcjonalności (np. WISP). Może kiedyś... Wink
Odpowiedz
#12
Witam !
Mam modem Huawei E353u-2 z sieci PLAY zakupiony na Gruponie i usiłuję zmusić go do działania z MR3020. Router rozpoznaje modem ,ale dalej nic się nie dzieje.Modem błyska na zielono. Wykonałem wszystko według instrukcji i nic. E353u-2 podłączony bezpośrednio do kompa działa prawidłowo. luke udało Ci się coś ruszyć z tym drugim modemem ? Proszę o pomoc !
Odpowiedz
#13
Witam,

a ja mam pytanie w kwestii nawiązywania, wznawiania połączenia co 60 minut. Czy ten router to oferuje?

Ps.
korzystam w domu z Macbooka, więc to inny system operacyjny niż Win. Kolega luke777 opisywał rozwiązanie problemu z niewykrywaniem jego modemu.
Czy orientuje się ktoś, czy gdyby mój modem (E173u2 z Deutsche Banku) też sprawiał kłopot, to da się to zrobić na innym kompie (Win) by później działał na Maku? (tak zrobiłem z modemem - "odblokowałem" pasmo 900 programem napisanym pod Win i na maku teraz śmiga.

dziękuję za info

pozdrawiam
m
Odpowiedz
#14
Używam dwóch routerów TP-Link (w dwóch różnych lokalizacjach) do podziału AERO2 i oba bez żadnych problemów obsługują wznawianie połączenie (dzieje się to automatycznie i tak szybko, że owe cogodzinne przerwy w połączeniu są wręcz niezauważalne przez użytkownika).

Pierwszy to TP-LINK TL-1043ND ze zmienionym oprogramowaniem na OpenWRT Gargoyle by Obsy (polecam!). Działają na nim bezproblemowo moje oba modemy (tj. Huawei E173s-2 i Huawei E353s-2). Sprawdziłem, że działa na nim też karta sim Orange z pinem (standard w OpenWRT).

Drugi to TP-LINK TL-MR3020 z oryginalnym fabrycznym softem. Wznawianie połączeń działa tu równie dobrze co na opisanym wyżej TL-1043ND, ale z obsługą modemów nie jest tak różowo. Huawei E173s-2 zadziałał dopiero po długich walkach (opis rozwiązania w moim wcześniejszym poście), a Huawei E353s-2 do dziś nie chce w żaden sposób zadziałać (przykro mi, Mikos). Na TL-MR3020 nie działa też sieć Orange, bo fabryczny soft nie obsługuje kart sim z pinem (a to standard w tej sieci).

Miruna, słyszałem że Huawei E173u-2 ponoć działa z routerem TP-LINK TL-MR3020, ale osobiście tego nie sprawdzałem. Z drugiej strony opisane w moim wcześniejszym poście rozwiązanie możesz spróbować sam zastosować. Ten patch jest bowiem wydany ogólnie na model E173 (bez podanej wersji "u-2" czy "s-2"), a poza tym wgrywamy go do routera, a nie lokalnie do komputera (może wcześniej opisałem to mało precyzyjnie), więc system operacyjny podpiętego do routera komputera nie ma żadnego znaczenia. Ważne, żeby aktualizować soft routera czy wgrywać patch nie przez wifi, ale po kablu.

Powodzenia.
Odpowiedz
#15
Niestety E173u-2( z PLAY) podobnie jak E353u-2( z PLAY) nie chce działać z MR3020 Sad Wiem bo mam. Sprawdzę czy zadziała z E173u-2 według opisu luke777. Bardziej mi zależy jednak na E535 bo spełnia wymogi AERO2.

Witam !
Zadziałało z E535U-2 (z PLAY) ! Wyłączyłem po prostu żądanie podania PIN i wszystko hula . Okazało się to tak proste ,że aż śmieszne Smile Żądanie podania PIN można wyłączyć np. w programie do obsługi modemu PLAY ONLINE.
Odpowiedz
#16
(12/04/2012, 23:30)luke777 napisał(a): A ja mam problem z TP-LINK TL-MR3020... Sad

Właśnie go kupiłem i od kilku godzin próbuję zmusić go do współpracy z AERO2. Podłączam modem Huawei E173s-2 (z dystrybucji Orange PL, bez simlocka) i nic. Połączam modem Huawei E353s-2 (z dystrybucji T-Mobile PL, bez simlocka) i również nic. Totalna frustracja! Sad

[...]

Co do tej pory robiłem?
- konfigurowałem ręcznie router: Network > 3G > Advanced Settings > Set the Dial Number and APN manually [i tu wpisałem APN "darmowy", username i password zostawiłem puste],

aVe tym pierwszym postem!

Nie mam jeszcze tego routera, ale mam modem Huawei 353s-2 podłączony do MBP, do tego skonfigurowany dla aero2 poprzez fabryczną aplikację od T-Mobile. Całość działa, ale musiałem stworzyć nowy profil, oczywiście w rubryce APN wpisane darmowy i do tego w polu numer klepnięte to co było, czyli *99# - bez tego "numeru" nie można było zapisać konfiguracji. Teraz wszystko działa - może to jest problem? Może warto spróbować wpisać w routerze numer ?

pozdrawiam i czekam zarazem na info, czy może zadziała?
Odpowiedz
#17
CooLBaRT, numer *99# to standard wpisywany domyślnie w konfiguracjach połączeń. Dokładnie tak samo jest w routerze TP-LINK TL-MR3020 - jest to ustawienie "default"-owe... Smile I oczywiście również w przypadku tego routera nie da się zapisać konfiguracji z pustym polem. Dzięki za dobre chęci (bo w ferworze walki z problemem często się zapomina o banalnych rozwiązaniach), ale tym razem to zdecydowanie nie ten trop Smile

Na razie wstrzymałem się z próbami zmuszenia TP-LINK TL-MR3020 do współpracy z Huawei E353s-2. Do TP-LINK TL-MR3020 podpiąłem AERO2 poprzez modem Huawei E173s-2 i wszystko pięknie śmiga. A modem Huawei E353s-2 wpiąłem do TP-LINK TL-1043ND i w tej konfiguracji również nie ma żadnych problemów. Zmian więc już nie planuję Smile

Może gdy wyjdzie aktualizacja firmware dla TP-LINK TL-MR3020 to spróbuję ponownie podłączyć testowo Huawei E353s-2... ale to już z czystej ciekawości Smile
Odpowiedz
#18
Hmm ogólnie dziwne, gdyż strona TP-linka mówi, że areo2 + huawei 353s-2 działają na 3020. Znaczy kłamole Smile
Odpowiedz
#19
"kłamole"... Big Grin

Jest jeszcze teoretycznie możliwość, że mój modem Huawei E353s-2 jest jakoś uwalony i dlatego nie działa z TP-LINK TL-MR3020 Smile Ale to raczej mało prawdopodobne zważywszy na fakt, że śmiga aż miło z AERO2 (a wcześniej Orange, T-Mobile) i routerem TP-LINK TL-1043ND (z OpenWRT Gargoyle by Obsy).

Co do informacji wypisywanych na stronie TP-LINK z listą zgodnego sprzętu to śmieszne jest, że wymieniają tam wśród polskich sieci 3G także AERO2, które nie jest wcale widoczne (predefiniowane) w panelu administracyjnym routerów TP-LINK (nie ma tego nawet najnowszy firmware) Smile.

Dodatkowo śmieszy fakt, że na liście zgodnych modemów przy AERO2 wcale nie wymieniają modemu Huawei E173s-2, który działa z routerami TP-LINK bardzo dobrze Smile Za to wymieniany przez nich jako kompatybilny modem Huawei E353s-2 - jak właśnie zauważyłeś - niestety nie działa Smile

Mimo wszystko liczę, że te wszystkie bugi poprawi kolejny firmware...
Odpowiedz
#20
Jeszcze wynalazłem ten plik z firmware na stronie TP-Linka dla Huawei, chyba wersja dla T-Mobile dla 353s-2 powinna zadziałać i może pomoże przy aero2?

http://www.tp-link.com/en/support/3g/
http://www.tp-link.com/resources/compatible/E353s-2.zip

Jakby ktoś mógł wypróbować Smile

rozumiem, że dla TP-Llinka obie wersje FW nie działają z tej strony z 353s-2 ?

http://www.tp-link.com/en/support/downlo...version=V1

Kupiłem dziada i rzeźbię Smile
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  D-Link DIR - 457 pete 6 2657 20/09/2014, 11:19
Ostatni post: pete
Question D-LINK DWM-156 - prośba w określeniu wersji modelu SzymonW51 0 1436 28/08/2014, 15:40
Ostatni post: SzymonW51
  tp-link mr3220+ huawei e3131s-2 rozłączanie KingFight 2 2144 16/07/2014, 20:15
Ostatni post: KingFight
Rainbow tp-link skrót/skrypt do wznawiania połączenia z PC tom 5 4290 11/04/2014, 13:28
Ostatni post: Zecik123
Question TP-LINK TL-MR3220 (connect) Milek 6 5642 18/02/2014, 12:53
Ostatni post: spinecki
  modem usb "D-Link model:DWM-156" PROSILBYM O KOMPLETNE USTAWIENIA :( adam1234adam 1 5255 29/01/2014, 20:50
Ostatni post: Zecik123
  Konfiguracja modemu, problem... D-Link DWM-156 Ver:A7 mateusz1407 0 7134 03/01/2014, 12:18
Ostatni post: mateusz1407
  TP LINK 3020 i Huawei E3131s-2 problem Adam47a 10 4889 21/11/2013, 7:28
Ostatni post: denox
Lightbulb Routery 3G/4G firmy TP-Link ( mobilne i stacjonarne ) denox 0 11331 04/11/2013, 12:18
Ostatni post: denox
  Modem 3G D-Link DWM-156 karolinaapio 0 6929 07/10/2013, 9:29
Ostatni post: karolinaapio

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości