Aktualny czas: 27/05/2016, 11:10
Witaj! Rejestracja

OPTION Icon 505 uCan Connect

#11
Jeżeli masz okno na dachu z widokiem na BTS - to na pewno masz sygnał. Ale w każdym innym miejscu nie ma takiej pewności. Wyjdź na świeże powietrze i tam sprawdzaj. Wygląda na to, że ten iCON faktycznie ma słabą bardzo antenę.
Odpowiedz
#12
(13/10/2011, 20:49)Szymon_Zy napisał(a): Dochodze do wniosku, ze ten Icon to zlom. Przelozylem karte do Szajsung galaxy ace i po polaczeniu zasieg na full :/ A Icon nie widzi nic :/

Myślę że jesteście zbyt surowi, wątpię żeby taka firma jak Option pozwoliła sobie na takie buble.

Po pierwsze u mnie modem osiąga ok. 30% zasięgu w odległości 3,5 km od nadajnika, dodatkowo mając do pokonania ściany ceglane 2x 42cm oraz 25 cm. Telefon HTC Wildfire osiąga w tym samym miejscu bardzo zbliżoną wartość sygnału.

Nie twierdze że zawsze tak było, bo sam zgłaszałem się do Jakuba że są z nim problemy. Przede wszystkim nie widział dość często w ogóle Aero2, wyszukiwanie sieci w TNI nie dawało żadnych wyników, przy połączeniu co chwile jakieś błędy, w trakcie połączenia przerwy w transferze.

Po wywaleniu uCan connect i wszystkich sterowników, następnie zainstalowaniu starszych w wersji 5.0.33.0 oraz GlobeTrotter Connect 3.1.0.1086 również ze strony option
to zupełnie inny modem. Nawet TNI chętnie łączy się w trybie NDIS co wcześniej było niewykonalne.

dodam ze korzystam z Win7 x86
a wersja oprogramowania sprzętowego to: 3.19.0

Odpowiedz
#13
Jak widać co modem to inne problemy z oprogramowaniem Smile Ale na z pewnością niektóre mają lepsze anteny wbudowane, a inne gorsze. Czeka mnie zdobycie widzę iCONa i sprawdzenie Smile
Odpowiedz
#14
Niestety.

Jestem teraz w miejscu gdzie poziom sygnału jest idealny (wieżowiec, koło okna). Sierra działa, icon nie.
Wersje sterowników i firmware mam takie same jak Szymon. Przerzucilem sie na GlobeTrotter Connect żeby sprawdzić jak z tym managerem i dalej nic z tego (tyle że on u mnie nie działa dobrze ze sterownikami 5.0.33.0).
Byłby to problem z anteną, gdyby choć raz udało mi się chociażby zobaczyć aero2 w liście dostępnych sieci. A nigdy do tego nie doszło.

Może na rynek polski poszła teraz jakaś wadliwa seria iconów, czy co?

---

Już wiem w czym był problem - po GlobeTrotterze doinstalowywałem najnowsze sterowniki, a to był błąd. Mateo704 podał rozwiązanie: trzeba pozostawić GlobeTrottera z jego własnymi sterownikami. Wtedy Aero2 działa (na XP).
Odpowiedz
#15
Ja dzis testowalem w Centrum Cz-wy czyli w zasiegu 3 nadajnikow! Ani razu nie widzi Aero2?! Czy na 100% Icon 505M jest kompatybilny z Aero2?
Odpowiedz
#16
Dziwna sprawa z waszymi Iconami ja mam bardzo dobry zasięg oscyluje od 69 do 75db.
Siła sygnalu w GlobeTrotter 19-21 cztery i poł kreski.
Modem: NOKIA 21M-02, Firmware: M2.1.0P4 rev: CL408514 (02.09.2011), Driver: 5.39.6168.0, Software: Nokia Internet Modem 1.3.264.3,
System: Windows7 x64, Karta Aero2: Nowa z blokadą TS11
Odpowiedz
#17
Kiedy uruchomie topnetinfo pisze mi -113 dbm i niezarejestowany.
[Obrazek: tpi2.th.jpg]
Ale zaraz potem po nieudanej probie polaczenia -81 dbm i na dole 5 kresek :/
[Obrazek: tpi1.th.jpg]

Mam dwa eNodeB w odległości ok 6 km (6 i 6,3) więc nie za daleko, szczególnie, że przy założeniu lokalizacji masztu 20 m npt i moją pozycją 1 m npt profil terenu jest bardzo dobry - na tym kierunku nie mam drzew, budynków etc.

[Obrazek: rochap.th.jpg]

A teraz LOL. Rano sprawdzałem out door i nie było zasięgu. Teraz na zewnątrz złapał i mialem 285/240 ping 60! In door swieci mi sie tylko niebieska lampka i wysyła ale nie odbiera Undecided Jutro sprawdzę pod oknem dachowym na strychu jak mi się uda drabinę przywlec Big Grin Wynika z tego, że antena w tym modemie jest kijowa, w e63 większego mikropaska nie było niż mógłby się w tej krowie zmieścić. Martwi mnie, że 1.4 km, 2.5 km, 3.0 km od nadajnika w pracy dziś nie miałem zasięgu.
Odpowiedz
#18
Powiem wam ze wczoraj sie troche pomeczyłem
i doszedłem do jednego wniosku ze chyba nie chodzi o antene modemu a raczej o sterowniki (zmieniłem na 5.0.33.0 ) i program do łaczenia GlobeTrotter Connect zawsze jest problem ale jak np. mamy juz program zainstalowany i sterowniki przeinstaluje GlobeTrotter Connect i program poprosi o restart komputera to po ponownym uruchmieniu o dziwo działa aero2 niestety jak nacisne disconnect a pozniej connect znowu nie działa Sad
Odpowiedz
#19
W moim przypadku w 100% chodzi o sterowniki, mianowicie
odinstalowałem GlobeTrotter Connect a razem z nim usunięte zostały sterowniki 5.0.33.0. Zainstalowałem uCAN Connect a razem z nim najnowsze nieszczęsne drivery jakie znajdują się na modemowym dysku ZeroCD. uCAN w ogóle nie potrafił się zarejestrować do sieci, natomiast TNI albo nie widział Aero2 albo mimo Zalogowania do sieci nie chciał się połączyć.

Następnie ponowne czyszczenie z oprogramowania i sterowników. Tym razem ściągnąłem tylko GlobeTrotter Connect ze strony Option.com. Program się zainstalował bez problemów a ze sobą sterowniki w chyba najstarszej znanej mi wersji 5.0.20.0 (z lutego 2009 ). Po restarcie systemu włożyłem modem, kilkanaście sekund później automatycznie uruchomił się GT Connect i od razu połączył z Aero2 bez wpisywania APN: darmowy co też mnie zdziwiło ;P ale działa i to za każdym razem. Zasięg w GT Connect to 3,5 kreski

Link do oprogramowania: http://www.option.com/en/support/softwar...s/icon505/
The following 2 użytkowników say Thank You to mateo704 for this post:
  • doozers, Pastor777
Odpowiedz
#20
@Mateo704: potwierdzam, rozwiązanie działa, gratulacje.
A więc także dla XP problem tkwi w sterownikach (nowe nie działają z Aero2), a nie w antenie.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Option GX0301 aka Vodafone E3730 Pito_dzikus 5 3172 22/11/2013, 9:42
Ostatni post: forami
  iCON OPTION 505 POMOCY! kejm 2 2141 25/03/2013, 6:02
Ostatni post: spag
  icon 411 czyli Vodafone k3760 POMOCY!! janek011 2 2341 23/02/2013, 18:14
Ostatni post: janek011
  option GI0225 moonika_a 1 3718 07/02/2013, 0:03
Ostatni post: Nolan
  Option icon 505m arwk 0 1533 28/01/2013, 13:15
Ostatni post: arwk
  Option Icon 505 i Top_netinfo THEJAJO 7 6681 05/08/2012, 13:54
Ostatni post: THEJAJO
  zte mf636 lub option gi1515 - jak z tego korzystać? pasazer 0 3793 09/04/2012, 21:16
Ostatni post: pasazer
  Option ICON XY tawal 0 2037 28/02/2012, 20:05
Ostatni post: tawal

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości