Aktualny czas: 26/05/2016, 5:34
Witaj! Rejestracja

OPTION Icon 505 uCan Connect

#1
Wink 
Witam czy ktoś wie jak poprawnie skonfigurować ten modem pod Win7 x64?
Mam problem z rejestracja karty w programie uConnect wyswietla sie informacja Nie zarejestrowany. W profilach w miejscu APN mam ustawione darmowy. Jak przejde do ustawien sieci mobilne po przelaczeniu na Aero2 moge zarejestrować karty i wyskakuje informacja ze rejestracja jest odrzucona. Czy ktoś z was ma taki modem i moze powiedziec w czym lezy problem? uCanConnect działa bez problemu z karta PLAY rejestruje się i jest dostęp do internetu wiec jest to jakis ewidentny problem z karta Aero. Pin jest wylaczony.

Pod Windows7 x32 i x64
W programie top_netinfo karta Aero chodzi jak powinna i nie ma problemu z zarejestrowaniem i dostepem do internetu. Wszystko chodzi.
W aplikacji GlobeTrotter Connect 3.1.0.1086 działa prawidłowo
Aplikacja uCanConnect 2.2.4.449 po zmianie sterowników na 5.0.33 działa prawidłowo.

Pod Windows XP Aero2 działa wyśmienicie!
Wersja sterownika: 5.0.32.0
Wersja produktu: uCANConnect 2.2.3.230
Wersja oprogramowania sprzętowego: 3.19.0 (Date: Mar 16 2010, Time: 15:03:03)


Solucja uCan Connect 2.2.4.449 Aero2 pod Windows 7 x32 i x64
1. Instalujemy aplikacje uCanConnect 2.2.4.449
2. Po zainstalowaniu uCan odinstalowujemy drivery ręcznie w managerze urządzeń wraz z usunięciem sterowników 5.1.36 lub 5.1.38 (powinny zostać 4 nierozpoznane urządzenia)
3. Przechodzimy do managera urządzeń i ręcznie instalujemy drivery podając ścieżkę do driverów 5.0.33.0 ze strony OPTION-a.
4. Po zainstalowaniu 4 urządzeń (Karta Sieciowa, Modem i dwa porty COM) restartujemy komputer
5. Importujemy plik ustawień z poniższego linka w programie uCanConnect.
6. Restartujemy komputer.
7. Po restarcie powinno wszystko działać jeśli nie możemy w ustawieniach uCan zresetować ustawienia urządzenia i programu.
8. Po wszystkim modem powinien bez problemu logować się do sieci i nawiązywać połączenie.

   

Oprogramowanie i drivery OPTION
http://www.option.com/en/support/softwar...s/icon505/

Moje ustawienia do uCanConnect
http://www.speedyshare.com/files/3058662...ttings.xml

Instrukcja obsługi ICON 505
http://www.speedyshare.com/files/3100690..._Guide.pdf

U mnie ten sposób zadziałał kombinowałem aż doszedłem właśnie do tego.
Czasem wyskakuje info o braku karty SIM wystarczy wtedy ponownie włączyć uCanConnect.
Połączenie trzyma stabilnie, po regulaminowej godzinie rozłącza i łączy się ponownie automatycznie.

Jeśli ktoś zna lepszy sposób niech się z nami podzieli informacją Smile



Wydaje mi się że problem leży ewidentnie w driverach 5.1.36 i nowszych

Osoby które zastosowały moją poradę niech dadzą znać czy zadziałało u nich Smile
Modem: NOKIA 21M-02, Firmware: M2.1.0P4 rev: CL408514 (02.09.2011), Driver: 5.39.6168.0, Software: Nokia Internet Modem 1.3.264.3,
System: Windows7 x64, Karta Aero2: Nowa z blokadą TS11
The following 2 użytkowników say Thank You to bizon69 for this post:
  • spinecki, mateo704
Odpowiedz
#2
Mój icon 505 również ma problemy z połączeniem się przez uCan connect, natomiast z GlobeTrotter Connect 3.1.0.1086 oraz TNI 3.55 wszystko działa jak należy pod Win7 x32. Włącznie z odczytanie CID & LAC stacji bazowych.

Wersja sterownika: 5.0.33.0
Wersja oprogramowania sprzętowego: 3.19.0

gdzieś czytałem że podobno jakieś starsze wersje uCan connect działają prawidłowo z Aero2, ale nie sprawdzałem ile w tym prawdy.
Odpowiedz
#3
A u mnie na XP Option Icon 505 nie działa.

Konfiguracja:
Wersja sterownika: 5.0.32.0
Wersja produktu: uCANConnect 2.2.3.230
Wersja oprogramowania sprzętowego: 3.19.0 (Date: Mar 16 2010, Time: 15:03:03)

W profilach login i password mam puste, APN: "darmowy", authentication: "auto". W network connections mam "automatic".
Po kliknięciu na "Mobile Networks", listują się tylko Orange PL, Plus, Era i POL (to chyba Heyah?), wszystkie oczywiście niedostępne bo sim jest od Aero2.
Testowałem sima z Sierrą 307 i działa bez problemu. Do 505'ki wkładałem sima ery i także śmiga.

Ma ktoś może jakiś pomysł czemu Option Icon 505/uCan z Aero2 na XP może nie działać?
Odpowiedz
#4
Przychodzi mi do głowy tylko jedno - zbyt słaba siła sygnału sieci i teoretycznie gorsza antena wbudowana w iCONie 505.
Odpowiedz
#5
Na XP działa bez żadnego problemu od instalacji do uruchomienia. Może faktycznie masz zbyt słaby sygnał.
Jeśli chodzi o antenę w Icon czytałem opinie ludzi że po zmianie modemu z Huawei na Icon mieli o jedna dwie kreski większy zasięg.
Modem: NOKIA 21M-02, Firmware: M2.1.0P4 rev: CL408514 (02.09.2011), Driver: 5.39.6168.0, Software: Nokia Internet Modem 1.3.264.3,
System: Windows7 x64, Karta Aero2: Nowa z blokadą TS11
Odpowiedz
#6
Faktycznie siła sygnału nie jest tutaj najwyższa. Sprawdzę w innym miejscu i dam znać. Możliwe też, że coś jest nie z tak anteną w tym konkretnym egzemplarzu.
Odpowiedz
#7
Mój Icon 505M też ma antenę do 4liter, nokia e63 miała 4 kreski więc myślałem, że da sobie radę a tu .... wymienił stryjek siekierkę na bardzo drogi kijek! Zasięgu nie ma!
Odpowiedz
#8
To chyba norma, ja na tel też miałem lepszy...
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Odpowiedz
#9
Dochodze do wniosku, ze ten Icon to zlom. Przelozylem karte do Szajsung galaxy ace i po polaczeniu zasieg na full :/ A Icon nie widzi nic :/
Odpowiedz
#10
Wita

Szkoda ze trafiłem na forum za pozno bo już niestety kupiłem Icona 505
Czytałem o kompatybilności modemów i aero2 no i niestety wyczytałem ze ten model jest najlepszy co niestety chyba sie okazało nie prawdą
Jak instaluje karte z orange to wszystko smiga jak aero2 wyskakuje nie zarejestrowany nie wiem zmieniałem na inne programy m.in. na GlobeTrotterConnect i tez jakies błedy nie wiem juz co robic stare i nowe sterowniki były instalowane
Czasami jak naciskam reczne wyszukiwanie sieci jest orane/era/plus/pol czasami nic nie mysli
Jesli mozecie to mi pomóżcie wytłumaczyć jak kompletnemu laikowi co robie zle
i co mam zrobic zeby dzialalo
jakoś nie chce mi sie wiezyc ze np. nie mam zasiegu mieszkam w centrum Lublina
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Option GX0301 aka Vodafone E3730 Pito_dzikus 5 3168 22/11/2013, 9:42
Ostatni post: forami
  iCON OPTION 505 POMOCY! kejm 2 2141 25/03/2013, 6:02
Ostatni post: spag
  icon 411 czyli Vodafone k3760 POMOCY!! janek011 2 2336 23/02/2013, 18:14
Ostatni post: janek011
  option GI0225 moonika_a 1 3718 07/02/2013, 0:03
Ostatni post: Nolan
  Option icon 505m arwk 0 1533 28/01/2013, 13:15
Ostatni post: arwk
  Option Icon 505 i Top_netinfo THEJAJO 7 6671 05/08/2012, 13:54
Ostatni post: THEJAJO
  zte mf636 lub option gi1515 - jak z tego korzystać? pasazer 0 3790 09/04/2012, 21:16
Ostatni post: pasazer
  Option ICON XY tawal 0 2037 28/02/2012, 20:05
Ostatni post: tawal

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości