Aktualny czas: 16/12/2017, 13:55
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

od wczoraj nie ma Internetu

#11
No proszę, czyli nie jestem odosobnionym przypadkiem. Zgodnie z sugestiami przełączyłam się na 3G, ale pomogło tylko na jakiś czas :/ Póki co napisałam reklamację na bok@aero2.pl i mam nadzieję, że się tym szybko zajmą, bo tracę już cierpliwość. Ja rozumiem, chwilowe problemy techniczne, ale tyle czasu?! Strasznie to irytujące...
Odpowiedz
#12
(21/06/2015, 1:23)mEwa napisał(a): No proszę, czyli nie jestem odosobnionym przypadkiem. Zgodnie z sugestiami przełączyłam się na 3G, ale pomogło tylko na jakiś czas :/ Póki co napisałam reklamację na bok@aero2.pl i mam nadzieję, że się tym szybko zajmą, bo tracę już cierpliwość. Ja rozumiem, chwilowe problemy techniczne, ale tyle czasu?! Strasznie to irytujące...

I jak widać nikt z tym nic nie robi... Prosiłabym o jakąkolwiek odp jeżeli odpiszą na reklamacje. Pozdr...
Odpowiedz
#13
(21/06/2015, 20:28)czarnax napisał(a):
(21/06/2015, 1:23)mEwa napisał(a): No proszę, czyli nie jestem odosobnionym przypadkiem. Zgodnie z sugestiami przełączyłam się na 3G, ale pomogło tylko na jakiś czas :/ Póki co napisałam reklamację na bok@aero2.pl i mam nadzieję, że się tym szybko zajmą, bo tracę już cierpliwość. Ja rozumiem, chwilowe problemy techniczne, ale tyle czasu?! Strasznie to irytujące...

I jak widać nikt z tym nic nie robi... Prosiłabym o jakąkolwiek odp jeżeli odpiszą na reklamacje. Pozdr...

Jasne, jak tylko dostanę odpowiedz, dam znać. Póki co, jest cisza. A z internetem jest nawet gorzej niż wczoraj, rozłącza się już nawet po pół minuty... Tak się zastanawiam, może warto, żeby osoby, które też mają podobny problem z siecią również zgłosiły to do BOKu Aero (bok@aero2.pl). Być może jeśli dostaną więcej zgłoszeń potraktują sprawę serio?
Odpowiedz
#14
Dokładnie teraz, to już jakaś masakra co chwilę net się rwie... Nie na moje nerwy!
Odpowiedz
#15
(20/06/2015, 8:18)czarnax napisał(a): Witam
Widzę,że nie tylko u mnie jest problem z netem od paru dni.
Ja mieszkam pod Warszawa jakieś 60 km i od kilku dni właśnie coś sie dzieje z Areo.
Net jest po paru minutach nie ma. Muszę wyłączyć i włączyć z powrotem...gdzie działa parę minut i potem juz nie ma....
Nawet napisanie tego posta zajęło mi troche czasu co mnie zaczyna juz denerwować ponieważ nie mogę normalnie korzystać z netu.
Cos na pewno jest na rzeczy ale co? Jest Tu jakaś osoba która powinna to wyjaśnić prawda?
Pozdr
U MNIE W WARSZAWIE OD WCZORAJ NIE DZIAŁA WCALE-TO DOPIERO 21 WIEK I SPÓŁKA Z ASPIRACJAMISmile
Odpowiedz
#16
Odpowiedz z Aero:

"W celu poprawienia jakości połączenia proszę zresetować poprzednie ustawienia i ponownie skonfigurować kartę zgodnie z zaleceniami podanymi na naszej stronie internetowej http://www.aero2.pl/Bezplatny-Internet/D...Instrukcja .
Dodatkowo proszę o weryfikację ustawień, a w szczególności ograniczenia typu sieci do połączenia do opcji „Tylko WCDMA” (Ścieżka do ustawień w aplikacji obsługującej modem: Narzędzia – Opcje – Sieć - Typ sieci do połączenia)."

Niestety, u mnie to nic nie pomogło i problem pozostał. Jak widać uznali, że to kwestia błędnych ustawień modemu, nie zwracając uwagi na moje sugestie, że nie tylko ja od kilku dni mam problem z siecią... Poza tym mam Aero2 od długiego czasu i do tej pory, przy tych samych ustawieniach, wszystko działało poprawnie. Więc dlaczego niby teraz miało się to nagle zmienić? Ewidentnie wina leży po ich stronie.

Czy ktoś jeszcze pisał do Aero w tej sprawie?
Odpowiedz
#17
ja pisałem.
Właśnie otrzymałem identyczną odpowiedź.
Jak będę miał chwile to jej odpisze bo mnie strasznie takie podejście wk....lo
Odpowiedz
#18
A juz myślałam, że to mój komputer znów ma jakiś problem. sprawdziłam zgodnie z instrukcją ustawienia, ale nie moge ich zmienić. A internet rozłącza się co 5 minut, a jak ma lepszy humor to co 15... Chyba też napiszę. może cos z tym zrobią bo juz trace cierpliwość...
Odpowiedz
#19
A co dokładnie dzieje się po rozłączeniu? Dokładnie - jak miga dioda modemu w momencie rozłączenia i chwilę po.
Odpowiedz
#20
Nie dochodzi do rozłączenia z siecią.
Prędkość pobierania spada do 0B/s mimo, że modem sygnalizuje połączenie z siecią. Dioda modemu świeci bez żadnych zmian.
Po rozłączeniu i ponownym połączeniu z siecią(nie trzeba wtedy wpisywać kodu Captcha) znów jest internet , ale na 2 -3 minuty, następnie cały proceder trzeba powtórzyć.
Z BOK otrzymałem maila:
"w celu sprawdzenia zaistniałego problemu bardzo proszę o podanie nr karty SIM BDI, z której Pan(-i) korzysta i w jakiej lokalizacji".
Podałem im co chcieli i czekam aż coś wymyślą.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Bezpłatny Dostęp do Internetu PRZEDŁUŻONY spinecki 0 1924 26/10/2016, 9:24
Ostatni post: spinecki
  MyPhone Duosmart-brak internetu sectorxpl 5 3626 19/04/2014, 14:52
Ostatni post: Zecik123
  Problem z połączeniem internetu w smartfonie pawelmp40 3 2182 08/04/2014, 20:02
Ostatni post: Zecik123
  Czy Aero2 celowo utrudnia korzystanie z bezpłatnego internetu J23 13 7756 14/07/2013, 11:29
Ostatni post: soundplayer
  Działanie internetu przez 10 min i tracenie połączenia. Pomaga ponownie połączenie. Netek 0 1757 05/06/2013, 18:21
Ostatni post: Netek
  Brak internetu Skullek 5 3393 08/02/2013, 19:09
Ostatni post: marek03575
  Brak dostępu do internetu w Aero2. Netek 3 3396 05/02/2013, 20:29
Ostatni post: Nolan
Thumbs Up Skrypt do automatycznego połączenia z siecią mobilnego internetu np.Aero2 - Linux neo86 0 6928 03/01/2013, 19:03
Ostatni post: neo86
  Rozłączanie sie internetu runner80 17 14880 21/12/2012, 15:59
Ostatni post: hanysek81
  nie ma internetu w huawei u8300 apostol 1 2628 03/12/2012, 20:16
Ostatni post: apostol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości