Aktualny czas: 20/10/2017, 7:54
Witaj! Rejestracja

Nokia 5800 - Aero2 działa.

#1
Information 
Witam

Potwierdzam działanie BDI Aero2 na telefonie Nokia 5800 v52.0.007.

W późniejszych godzinach dodam krótki tutorial jak to zrobić, ponieważ w moim przypadku nie wystarczyło tylko utworzenie APN i wybranie sieci, może komuś się przyda.

Pozdrawiam

UPDATE 26/10/11
Pojawiła się nowa wersja oprogramowania Nokii 5800 w wersji 60.0.003.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Odpowiedz
#2
Czekamy na 'tutka' Smile
MODEM: HUAWEI E173U-2 z Play FIRMWARE: 11.126.85.00.209
ROUTER: EDIMAX 3G-6200n FIRMWARE: 2.24p
Odpowiedz
#3
A czy czasami do utworzenia APN i konfiguracji nie potrzeba pin2 bo u mnie coś takiego wyskakuje i nie wiem co robić a telefon to nokia 6220c.Wiem że piszę nie w tym dziale ale w poprzednim cisza.





Odpowiedz
#4
Żaden znany mi (kilkadziesiąt ich przerobiłem) telefon nie żąda PIN2 do APN. Ba: wielu operatorów nie daje nawet PIN2 do swoich kart. Może pojawić się najwyżej prośba wprowadzenia kodu aparatu (zabezpieczającego).
Odpowiedz
#5
Weryfikując swój pierwszy post stwierdzam, iż na tubce nie potrzeba wykonywać większej ilości kroków konfiguracji poza małym wyjatkiem, można go nazwać udogodnieniem.

Po pierwsze jeszcze wczoraj tel. nie pokazywał zasięgu z tego względu, że testy przeprowadzałem w jednym pomieszczeniu, w którym jest bardzo kiepski zasięg lub prawie w ogóle go nie ma (max 3/7).
W dodatku miałem zaznaczoną opcję Wybór operatora na Automatyczny a częściej?/łatwiej łapie zasięg, gdy zmienię na Ręczny. Tak też w kolejnej próbie zrobiłem i udało się uzyskać dostęp do sieci Aero2. Dodatkowo uzależniałem uzyskanie dostępu do sieci od tego, czy na ekranie "pokazuje" zasięg czy nie, a to jak wiadomo od czasu zdefiniowania/rozróżnienia pojęć na "stare" i "nowe" karty sim jest błędem, a nie pokazywał zasięgu dlatego, iż w ustawieniach - jak bardziej obeznani kojarzą - wybraną należy mieć opcję łączenia "Kiedy dostępne" zamiast "Kiedy potrzeba".
Nie wchodząc w szczegółowy opis poniżej przedstawię graficzną instrukcję uzyskania dostępu do UBDI na telefonie Nokia 5800.
Ze względu na limit obrazków do 10 w poście, pokazuje tylko najważniejsze punkty konfiguracji, jednak myślę, że to spokojnie wystarczy.
Zaczynamy.

Konfiguracja UBDI na telefonie Nokia 5800 z systemem Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5:

Instrukcja ta wykonana została na przykładzie telefonu Nokia 5800 ExpressMusic w wersji oprogramowania 52.0.007.
Wersję oprogramowania można sprawdzić wpisując na klawiaturze kod: *#0000# .

1. Wchodzimy do menu i wybieramy Ustawienia.

2. Wybieramy Łączność.

3. Wybieramy Sieci docelowe:
[Obrazek: Scr000005.jpg]

4. Wybieramy Punkt dostępu:
[Obrazek: Scr000006.jpg]

Na pytanie: Wyszukać automatycznie dostępne punkty dostępu odpowiadamy Nie.
[Obrazek: Scr000007.jpg]

5. Z listy wyboru punktu dostępu wskazujemy Dane pakietowe:
[Obrazek: Scr000008.jpg]

6. Podajemy nazwę punktu dostępu danych pakietowych jako: darmowy:
[Obrazek: Scr000009.jpg]

7. Wybieramy sieć docelową jako Internet:
[Obrazek: Scr000010.jpg]

8. Możemy spr. czy w punkcie dostępowym Internet widnieje pozycja darmowy.

Można sobie dodatkowo zmienić priorytet APN:
Opcje>Organizuj>Zmień priorytet {zaznaczamy na którym miejscu ma być darmowy}>OK
Ostatecznie wchodząc w szczegółowe ustawienia APN darmowy ma się pojawić nam coś takiego:
[Obrazek: Scr000021.jpg] [Obrazek: Scr000022.jpg]

Nie zmieniamy nic, oprócz ewentualnej ostatniej opcji Użyj punktu dostępu na Automatycznie zamiast Po potwierdzeniu (wtedy tel. nie będzie się za każdym razem nas pytał czy połączyć przez APN darmowy).

9. Dodatkowo w menu Łączność (pkt 2) wybieramy Sieć:
[Obrazek: Scr000013.jpg]

10a. Wybieramy Tryb sieci i zaznaczamy UMTS:
10b: Wybieramy Wybór operatora: Ręcznie lub automatycznie:

[Obrazek: Scr000014.jpg]

11. Wspomiane udogodnienie: Jeśli chcemy żeby tel. pokazywał zasięg i nazwę sieci non-stop, to dodatkowo w menu Łączność (pkt 2) wybieramy Ustawienia administracyjne.

12. Wybieramy Dane pakietowe.

13. Wybieramy Połączenia pakietowe Kiedy dostępne.

To w zasadzie na tyle.
Jeśli coś mi się przypomni zaktualizuję

Pozdrawiam

(29/09/2011, 19:27)tomek1974 napisał(a): A czy czasami do utworzenia APN i konfiguracji nie potrzeba pin2 bo u mnie coś takiego wyskakuje i nie wiem co robić a telefon to nokia 6220c.Wiem że piszę nie w tym dziale ale w poprzednim cisza.

O PIN2 poprosi wtedy, gdy w powyższej instrukcji w punkcie 5. zamiast Dane pakietowe, wybierzesz Duża szybkość (GSM) lub Połączenie danych.

Czy tak właśnie robiłeś?


O PIN2 poprosi własnie w sytuacji, którą opisałeś w poście poniżej ;)

Pozdrawiam
Odpowiedz
#6
airlive dzięki za instrukcje ,u mnie jest podobnie choć troszeczkę inaczej ale udało się wszytko ustawić jak u ciebie, jak będę miał chwile to skoczę pod nadajnik bo w domu to nie mam zasięgu.Teraz opiszę kiedy telefon woła pin2 Meniu>Ustawienia>Ust.telefonu>Połączenie>i tu woła w Kontrola APN .Pisze tu ogranicz.wyłączony i Brak nazw punktów dost. i aby dodać nazwę trzeba wejść w Opcje a jak tam nacisnę Włącz ograniczenia albo Dodaj nazwę ręcznie to wtedy woła pin2.A z Konfiguracją to coś mi się pomyliło bo teraz nic nie woła,co pisałeś o Duża szybkość(GSM) i Połączenie danych to woła Numer Dial-up i tu też nie mam pojęcia co to.
Odpowiedz
#7
A dobrze mówisz, o pin2 woła w Konrola APN, ale tam już chyba nie trzeba nic ustawiać..., natomiast o dial-up przy wyborze punktu dostępu. Przepraszam, ze wprowadziłem w błąd, w nocy kiedy to pisałem już nie kontaktowałem... ;-)
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Odpowiedz
#8
Szacunek za tutorial! Smile
MODEM: HUAWEI E173U-2 z Play FIRMWARE: 11.126.85.00.209
ROUTER: EDIMAX 3G-6200n FIRMWARE: 2.24p
Odpowiedz
#9
To nic takiego, ale dzięki wielkie Smile
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Odpowiedz
#10
witam
gorąca prośba od Airlive - zrobiłem dokładnie jak w twoim tutorialu i:
a) telefon pokazuje że siec aero2 jest i że zasięg jest bardzo dobry
b) próba połączenia z internetem kończy się komunikatem "połączenie pakietowe niedostępne"
a potem: Internet: operacji nie można wykonać

czy jest na to lekarstwo coś jednak żle ustawiłem? kilkukrotnie sprawdzałem ustawienia z twoim tutorailalem i mam w 100% identycznie...
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Sad Huawei mate 9(android 7.0),problem z aero2 rutekbtm 1 408 09/06/2017, 16:30
Ostatni post: spinecki
  Router do Aero2/ Play LTE - proźba o pomoc Anna nowak 1 1326 23/08/2016, 12:08
Ostatni post: spinecki
  monitorowanie aero2 na laptopie maniek5001 3 1967 26/05/2015, 16:17
Ostatni post: jakubd
  Colorovo CityTone Lite QuadCore DualSIM + aero2 mexxmen30 4 3634 24/05/2015, 19:21
Ostatni post: mexxmen30
  Nokia 500 Adam27 14 23362 30/04/2015, 22:51
Ostatni post: thenew
  samsung galxy tab 3 8 t 310 , działa tylko przeglądarka kotlet31 9 2842 25/04/2015, 21:48
Ostatni post: Zecik123
  Samsung Galaxy A5 duos/dual sim - czy działa aero2? rogue1996 2 2569 12/04/2015, 12:48
Ostatni post: rogue1996
  Konfiguracja Nokia X MalwinaM 2 1257 31/03/2015, 15:23
Ostatni post: MalwinaM
  Telefony do Aero2 Ansat 40 44521 23/03/2015, 15:03
Ostatni post: Kreciu
  Tablet do Aero2 mkrlgt 3 2665 19/03/2015, 12:01
Ostatni post: Zecik123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości