Aktualny czas: 24/08/2017, 3:54
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

Nokia 500

#1
Witam.

Od kilku miesięcy posiadam kartę Aero2 i używam modemu Option iCON 505, który podłączony do laptopa czy do komputera stacjonarnego działa bardzo dobrze. Czasami zdarzają się drobne problemy przy łączeniu, ale ogólnie zawsze się udaje dostać do internetu Wink

Wczoraj natomiast dostałem telefon Nokia 500 (przy wyborze kierując się m.in. szybką transmisją HSDPA) i działa on w porządku, jednak do czasu gdy włożyłem kartę Aero i spróbowałem się połączyć z internetem. Postępując wg poradnika użytkownika airlive do telefonu Nokia 5800 (która całkiem przypomina moją 500) w tym wątku, udało mi się jedynie wyświetlić znaczek "3G" w lewym górnym rogu ekranu, a internetu ani śladu.

Co więcej, w menu Ustawienia->Łączność sieć jest oznaczona jako niedostępna, a gdy próbuję ręcznie wybrać Aero2, pojawia się brak dostępu. Natomiast gdy wejdę w menu Kontrola APN, wyskakuje komunikat o "błędzie karty SIM".

Moje pytanie brzmi - czy komuś udało się zmusić do działania z Aero Nokię 500 i jeśli tak, to co trzeba jeszcze zrobić? Może macie jeszcze jakieś wskazówki? Każda pomoc się przyda Wink

Dzięki z góry i pozdrawiam.


EDIT: nie ważne, jednak działa Big Grin Poszperałem trochę w ustawieniach administracyjnych i danych pakietowych, zmieniłem połączenie pakietowe na ?kiedy dostępne? i szybki dostęp na włączony, a telefon nagle odnalazł Aero2 i się połączył Wink Gdyby ktos miał podobny problem, to nie należy się poddawac Wink

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Hej. Jestem własnie w posiadaniu Nokii 500, i sądziłam, że jak ją podłączę i kliknę opcję użyj jako modemu wszystko samo się zrobi i będzie działać, ale niestety tak nie jest... jedyne co się dzieje to uruchamia się Nokia PC Internet Access i tam szuka szuka i nic w sumie się dalej nie dzieje... z wcześniejszej opcji "użyj tel. jako modemu" przełącza się samo na "nokia ovi suite", uruchamia się kolejne kilka okienek i nie może znaleźć poprawnego połączenia... korzystałam z krótkiej porady w tym temacie http://aero2forum.pl/showthread.php?tid=73 ale dalej nie widzę skutków...
ktoś mi poradzi co mam robić?, bo trochę zielona z tego jestem
Odpowiedz
#3
Witam , Posiadam Karte Aero2 oraz Telefon Nokia 500 mimo poradnika i pomocy forum nie moge uruchomic internetu na tym telefonie telefon wogole nie wyszukuje zasiegu ale wyszukuje siec Aero 2 ale nie moze sie z nia polaczyc poniewaz wyskakuje ,,blad polaczenia `` czy moglby ktos dokladnie wytlumaczyc co i jak zrobic w tej nokii zeby moglo mi to ruszyc Smile
Odpowiedz
#4
pewnie po pierwsze trzeba byc w zasiegu sieci ?
Odpowiedz
#5
jestem w zasiegu sieci ale wogole nie moge uruchomic tej karty potrzebuje dokladnie krok po kroku jak urochomic ten internet na nokii 500
Odpowiedz
#6
Wink 
1. Musisz posiadać "dobrą kartę" Aero2 (część kart podlegała wymianie, gdyż od 03.10.2012 r. sieć Plusa została włączona w zasoby Aero2 i "stare" karty już się nie zalogują).
2. Włóż kartę do gniazda SIM w telefonie Smile
3. Przejdź do "ustawienia/łączność/Sieć" w telefonie Nokia 500
4. Wybierz opcję w "trybie sieci" - "3G".
5. Wybierz opcję "Wybór operatora" - "Automatyczny"
6. Przejdź do "ustawienia/łączność/ustawienia" w telefonie Nokia 500
7. Wybierz opcję "dane mobilne" - "włączone"
8. Przejdź do "ustawienia/łączność/ustawienia/sieci docelowe/internet" w telefonie Nokia 500
9. Dodaj "nowy punkt dostępu" z menu rozwijanego po kliknięciu przycisku w prawym dolnym rogu ekranu
10. Wybierz typ nowego punktu dostępu na "dane mobilne"
11. Wpisz nazwę APN jako "darmowy" (bez cudzysłowowa!)
12. Naciśnij na nowo dodany punkt dostępu (darmowy) palcem i przytrzymaj go, aż pojawi się menu, z którego wybierz opcję "Zmień priorytet" - nowy punkt dostępu "darmowy" ma mieć ustawiony priorytet na "1".
13. Przejdź do "ustawienia/łączność/ustawienia administracyjne/dane mobilne" w telefonie Nokia 500
14. Wybierz opcję "Połączenia danych mobilnych" - "Kiedy dostępne"
15. Wybierz opcję "Punkt dostępu" - "Internet"
16. Wybierz opcję "Szybki dostęp do pakietu" - "Włączony".

Koniec Wink telefon od tej pory powinien logować się do sieci Aero2 Smile Udanego surfowania Smile


ps. post pisany z sieci Aero2 Smile, z wykorzystaniem telefonu Nokia 500 podpiętego do kompa jako modem Wink
Odpowiedz
#7
Poradnik Bardzo Porzadny a mimo to nadal internet nie dziala mi na Nokii 500 mimo iz zrobilam wszytsko krok po kroku a karte mam raczej dobra poniewaz otrzymalam ja po 10.10.2012 co zrobic Sad?

Podczas Polaczenia Sieci Autamtycznie jak i recznie wyskakuje ,,brak dostepu``

Moj Etap Konczy sie na tym ze u gory pokazuje sie ikonka 3G ale podczas wyszukiwaniu sieci pokazuje ze nie znaleziono zadnej dostepnej sieci
Odpowiedz
#8
Jeśli masz komunikat "brak dostępu" to obawiam się, że masz problem dwojakiej natury:
1. posiadasz telefon z simlock'iem (nie zalogujesz się wówczas do sieci Aero2 nigdy) - obecnie tylko sieć Orange wypuszcza na polski rynek Nokia 500 z simlockiem
lub
2. nie jesteś w zasięgu sieci Aero2 (zbyt daleko od nadajnika, zbyt słaby sygnał itd)

e w e n t u a l n i e

któryś z pkt. z poradnika źle wykonałaś.

ps. nie ustawiaj "Wybór operatora" na "Ręczny" a na "Automatyczny" - od 03.10.2012 r. ponoć karty Aero2 mogą też korzystać z nadajników Plusa, i nie wiem czy ustawienie ręczne nie będzie Ci ograniczać możliwości złapania sygnału z nadajnika, więc ustaw na Automatyczny i nie zmieniaj.
Odpowiedz
#9
(06/11/2012, 12:45)l0l0l0 napisał(a): od 03.10.2012 r. ponoć karty Aero2 mogą też korzystać z nadajników Plusa,

Nie, jest wrecz odwrotnie to Plus korzysta z Aero2.
Cala zmiana w Aero2 polega na tym ze teraz wszystkie nadajniki Aero2 zglaszaja sie jako PLUS, ale dalej Aero2 korzysta wylacznie z nadajnikow Aero2.
Odpowiedz
#10
Simlocka Napewno nie mam poniewaz sprawdzalam wkladajac inna karte do Mojej Nokii i dziala normalnie a karte Aero rowniez probowalam konfigurowac w telefonei LG i jest tak samo jak i w tej NOkii a co do zasiegu to probowalam w kilku miejscach i nadal jest to samo wiec zasieg tez nie mozliwe by byl ograniczony.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Konfiguracja Nokia X MalwinaM 2 1173 31/03/2015, 15:23
Ostatni post: MalwinaM
  NOKIA 301 conrado007 5 2861 04/05/2014, 19:47
Ostatni post: Milek
  Nokia X Dual Sim THEJAJO 0 3923 17/04/2014, 10:59
Ostatni post: THEJAJO
  Nokia 500 miki4400 1 1586 02/03/2014, 1:54
Ostatni post: bubu
  Nokia e72 z joikuspot ramidez 1 2831 29/11/2013, 7:54
Ostatni post: denox
  Nokia 6220 Classic jako modem do aero2 bigmieciu 0 2077 18/11/2013, 18:26
Ostatni post: bigmieciu
  aero2+nokia 6700c michupo 3 3659 16/11/2013, 23:13
Ostatni post: Luc3k
  Nokia 6700-c jako modem do laptopa man252935 1 2566 07/11/2013, 7:58
Ostatni post: denox
  Nokia C5-00 czy będzie działać Aero2? Aguero 4 7649 24/10/2013, 14:39
Ostatni post: bog
Thumbs Up Nokia 301 aero 5 6866 18/10/2013, 14:06
Ostatni post: aero

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości