Aktualny czas: 25/06/2017, 15:04
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

Mój zestaw do odbioru AERO2 - Perfekcyjnie działa (FOTO)

#1
Exclamation 
Witam. Mały opis i fotorelacja z działania mojego zestawu do odbioru Aero2, którego szczerze polecam każdemu kto planuje zakup owego sprzętu...

Sprzęt:
Modem: Huawei - e3131u-2
Router: Tp-Link TL-MR3220
Antena: Dipol - ATK-10
Przewód: H-155 (5m) FME(ż)
Konektor: FME(m) / CRC9


Ogólnie:
Początkowo podłączyłem modem do kompa i zainstalowałem MobilePartner'a. I Aero2 już śmigało na kompie z pozycji samego modemu.
Następnie przez TNI wymuszony został zakres 900MHz, chodź do końca nie trzeba było tego ponoć robić ale zostało to skonfigurowane.

Kolejnym krokiem było podłączenie routera, czyli praktycznie tak jak można to znaleść w załączonej instrukcji obsługi. Podłączając router po kablu do kompa skonfigurowane zostało połączenie 3G/4G zgodnie z instrukcją obsługi załączoną do routera. Oraz wpisanie odpowiednich danych do odbioru Aero2. Czyli:

Location: Poland
Mobile ISP: Aero2 (wyskoczyło automatycznie)
zaptaszkowane Set the Dial Number, APN, Username and Password manually
Dial Number: *99#
APN: darmowy
Username: puste
Password: puste

Następnie ustawienie sieci WiFi i restart routera.

Odłączenie kabla łączącego kompa z routerem i po restarcie routera połączenie się z nim po WiFi. I śmiga wszystko aż miło od 6 godzin bez przerwy.

Zasięg niezmiennie 100%


Wg. mnie najlepszy zestaw do odbierania Aero2. Z czystym sercem mogę go polecić każdemu temu, co planuje zakup sprzętu do odbioru Aero2. Dużo się naczytałem na zmianach oprogramowania w routerach plikach bin itd. Lecz w moim przypadku zadziałało wszystko tak jak było opisane w instrukcji. POLECAM Smile

A tak to wygląda Smile
na jednym z zdjęć widać oddalony komin z nadajnikami.

[Obrazek: 6t9j.jpg]

[Obrazek: 00ll.jpg]

[Obrazek: kmpl.jpg]

[Obrazek: pju8.jpg]
Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz
#2
tylko nie wywalaj kabelka komp-router, przyda się do aktualizacji choćby (ja podobny zestaw jednak do kompa mam kablem podłączony a reszta sprzętów po wifi)

jednak soft alternatywny jest dużo lepszy... dojrzejesz z czasem Smile

pzdr
pawelarc
(btw jaki był sygnał bez anteny?)


Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 4
Odpowiedz
#3
Jak zasięg 100% to nieźle.Smile

Ja to bez anteny jadę, miałem ATK-20 jeszcze leży na strychu bez kabla, chwiało się to niemiłosiernie, później mi się wejście na antenę uwaliło jak w E173u-2 tak i w E353u-2 który mam aktualnie.

Teraz z 8 km bez anteny przy oknie mam od 25% do 38% w porywach.
Odpowiedz
#4
(09/10/2013, 19:16)pawelarc napisał(a): tylko nie wywalaj kabelka komp-router,

Oczywiście że jest cały czas pod ręką kabelek Smile
a kompa tzn laptopa mam też po wifi tylko dlatego by maksymalnie skrócić kabel Antena - Modem dlatego zmieściłem się w niecałych 5m kabla.

Zasięg bez anteny na samym modemie było około 45%-75%. Teraz bez zmiennie 100%.





pawelarc a ten soft o którym mówisz to w czym jest lepszy?? bo aż tak konkretnie nie znam się na tych softach Tongue






(09/10/2013, 19:47)aero napisał(a): Jak zasięg 100% to nieźle.Smile

Ja to bez anteny jadę, miałem ATK-20 jeszcze leży na strychu bez kabla, chwiało się to niemiłosiernie, później mi się wejście na antenę uwaliło jak w E173u-2 tak i w E353u-2 który mam aktualnie.

Teraz z 8 km bez anteny przy oknie mam od 25% do 38% w porywach.

Dobry maszt dobre śruby i nie ma mowy by się chwiało. Ja masz mam samoróbkę konkretne śruby i się na nim wieszałem jak przykręciłem i ani drgną... Smile
Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz
#5
ja od początku praktycznie jadę na gargoyle załadowanym do routera (dwa lata chyba, nie bardzo pamiętam softu "fabrycznego"...)
lista cudów, które można robić za pomocą softu alternatywnego, jest baaardzo długa
możesz poczytać choćby na gargoyle w wersji polskiej

w skrócie jednak najbardziej przydatne dla początkującego to wykrywanie "martwych" połączeń (i restart połączenia), możliwość ustawienia pingowania, aut. wymuszanie częstotliwości, restart routera o zaplanowanej porze (dla routerów pracujących w trybie ciągłym), monitoring modemu i połączenia ....


antena ATK-20 jest bardzo długa (zbyt niestety) a konstrukcja delikatna stąd niestety sama w sobie niezależnie od zastosowanego mocowania jest niestabilna... nigdy jej nie polecam do instalacji antenowych!

pzdr
pawelarc
Odpowiedz
#6
hmm to muszę się zagłębić w temat gargoyle i pobawić się w ramach luzu. Ja gdy nie korzystam z routera w nocy lub gdy jestem w pracy to go wyłączam. Nie wiem czy to dobrze czy nie dobrze czy też ciągła praca ma negatywny czy pozytywny wpływ.

Co do atk20 ona ma chyba 1,7m jest troszkę kolos. atk10 którą posiadam 0,7m i wg mnie wystarcza w zupełności.
Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz
#7
ja też mam ATK 10... swoją drogą gdyby nie potężne drzewa w strefie to antena byłaby zbędna (w twoim przypadku)
pzdr
pawelarc


Sent from SGSA using Tapatalk 4
Odpowiedz
#8
u mnie niby jest otwarta przestrzeń do nadajnika a stosując antene widoczna była poprawa sygnału chodź i tak na samym modemie było dobrze.
Lecz przechodząc na drugą stronę domu to już było gorzej lecz teraz nie mam z tym problemu, gdziekolwiek jestem z kompem jest stabilnie.
Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz
#9
mam na myśli drzewa widoczne na twojej fotce... wchodzą ewidentnie w strefę Fresnela i mocno przeszkadzają w komunikacji... btw antena solidnie zamocowana...
pzdr
pawelarc

Sent from SGSA using Tapatalk 4
Odpowiedz
#10
nadajniki na kominie w oddali są powyżej jakichkolwiek drzew. Antena także jest powyżej drzew tych widocznych bo one nawet nie przekraczają wysokości domu. Po prostu tak na fotce widać jakby były mniej więcej na wysokości anteny. Ponieważ zdjęcie nie było robione równolegle z anteną tylko troszkę jakby z góry dlatego też może to tak wyglądać.
Big Grin POMOC = LIKE Big Grin
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 płatne i bezpłatne WojtekW 3 2460 26/06/2015, 17:04
Ostatni post: WojtekW
  Aero2.Nie działa telefon internetowy(sip)z actio.pl korzystam z Ekiga. Nowicjusz 0 1222 25/06/2015, 13:43
Ostatni post: Nowicjusz
  Parę pytań związanych z Aero2 kjubon 1 1781 05/05/2015, 13:47
Ostatni post: spag
  Rekordy na Aero2 Milek 8 5281 11/01/2015, 16:31
Ostatni post: Milek
  Windows Phone 8.1 - nie działa aero liquide 1 6710 22/11/2014, 16:30
Ostatni post: Zecik123
  aero2 a skype raczka100 2 4218 09/09/2014, 18:11
Ostatni post: Milek
  Konfiguracja aero2 z Huawei E122 Jetros 9 20404 19/07/2014, 15:49
Ostatni post: spag
  Huawei E3131s-2 nie łączy karty Aero2 hiroaq 1 2244 15/07/2014, 4:49
Ostatni post: Milek
  Konfiguracja Aero2 pod Samsung Wave s8500 - PROBLEM grzesyou 9 14146 17/06/2014, 20:18
Ostatni post: karol84
  PENTAGRAM P 6007 SW-W211 HSDPA USB / MODEM 3G/ Aero2 WERONIKA 4 8219 14/06/2014, 8:39
Ostatni post: plakattb

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości