Aktualny czas: 22/01/2018, 18:49
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

modem ZTE MF669 problemy z łączeniem z Aero2

#1
Witam,
zamówiłem kartę Aero2 i kupiłem do niej modem ZTE MF669 w Plusie (bez karty) żeby korzystać z aero na laptopie, Win8

Skonfigurowałem modem do Aero2
Na początku (ze dwa dni) modem działał dobrze, ale szybko zaczęły się problemy z łączeniem z aero
Przy próbie połączenia, modem wyświetla komunikat” Połączony z Aero 2” ale po paru sekundach nastepuje rozłaczenie, de facto tego połączenia w tym czasie nie ma, bo nie widać żadnego transferu danych. Czasami po paru próbach połączenie chwyta, ale nie ma żadnych reguł. Co ważne, jeśli modem łapie połączenie, i jesli tylko zamiast Plus (3G) wyswietli HSPA+, to Aero2 śmiga przez godzine bez zarzutu. Co ciekawe, w dniach w których łączy, kolejne połączenia (po godzinie, dwóch) też raczej się udają. Nigdy nie zdarzyło się też, żeby przed upływem godziny nastapilo jakieś samoistne rozłączenie. Natomiast są dni, że mogę próbowac nawet 10 razy i połączenia nie ma, a ostatnio wyglada na to że w ogóle koniec.

Zasieg na pewno jest. Dioda świeci na niebiesko OK. Próbowałem w dwóch miejscowościach, które mają zasieg, i objawy są takie same.
Modem kupiłem teraz, i jest to wersja 2.5, a wiec nie wymagająca aktualizacji do Win8. Niemniej próbowałem na innym (nie swoim) laptopie z Win7 i tam są podobne objawy, ale działa lepiej, tzn. z reguły po 2-3 próbach modem łączy.
Zastanawiam sie, czy nie jest to jakis efekt mieszania sterowników. Na obu laptopach był zainstalowany modem do mobilnego internetu pod Play i działał bez zarzutu. Nie odinstalowałem go na zasadzie, że zawsze moge wrócić do Playa

Czy ktoś miałby na to rozwiązanie?
Odpowiedz
#2
Jeśli modem od play byl zte to może coś się gryźć ale nie powinno. Wygląda na to ze modem jest jakiś walniety. Próbowałeś z inną kartą np. Play czy sa takie same objawy, może probujesz się połączyć w czasie szczytu (16-23+-2h) i ci nie wpuszcza? A jak z innym modemem w twoim laptopie?

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
Odpowiedz
#3
Problemy pojawiają sie w każdej porze dnia.

Przy instalacji ZTE MF669 na laptopie system nie zapisał jakiegoś wpisu do rejestrów i sugerował, zeby nie kontynuować instalacji. Może to jest źródło problemu? Po pierwszych kłopotach z łączeniem odinstalowałem i zainstalowałem modem na nowo, ale znów bez tego wpisu w rejestrach, niestety w Win8 trudno jest cokolwiek wymusić w instalkach
Czy jesli włoże kartę PLAY do modemu Plusa, który teraz skonfigurowany jest na Aero, to muszę coś zmieniać w konfiguracji (oczywiscie z wyjątkiem profilu i APN)?
Mógłbym również zamienić karty w modemach, modem który mam do Playa to HUAWEI E173u-2, jest na tzw. krótkiej liście zgodnych modemów Aero2. Czy każdorazowo powinienem modemy odinstalować z systemu ? Trochę sie obawiam, czy oprogramowania dwóch modemów na laptopie sobie wzajemnie nie utrudniają
Odpowiedz
#4
No widzisz a jakiego wpisu nie chcial zrobic przy instalacji, jakis blad etc. W menedżerze urządzeń masz jakies nieznane urządzenia?
Co do różnych sterowników to Windows jest upierdliwy ale zwykle nie przeszkadza mu. Sam mialem/mam bałagan bo probuje czasem jakiegoś trupa ożywić wiec instaluje i czasem pomaga czasem nie. Ale jak masz raptem dwa modemy to spoko chociaż dla tzw. higieny to lepiej usunąć w menedżerze urządzeń żeby byl spokój, pamiętaj tylko ze huawei jest mniej upierdliwy ale czasem trzeba mu zainstalować w kompie na nowo oprogramowanie zeby byl widoczny w windowsie

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
Odpowiedz
#5
Zainstalowałem ZTE MF669 na laptopie jeszcze raz, tym razem w innym katalogu, bez problemów z rejestrami, chociaż przy każdym włączeniu laptop pokazuje zapytanie, czy zezwalam na zmiany wprowadzone przez modem Plusa. Dalej działa w kratkę, zazwyczaj nie łączy po uruchomieniu laptopa, ale poprawia sie to po jego zrestartowaniu . Eksperymentowałem tak parę dni.
Wreszcie przełożyłem kartę Aero do modemu z Playa HUAWEI E173u-2, śmiga bez zarzutu. Nie mam akurat doładowania w Playu ani z Plusa żeby zobaczyć czy ZTE MF669 będzie działał w sieci Playa/Plusa, tzn. zeby sprawdzić czy akurat ten modem nie jest jakoś walnięty, ale wygląda na to, ze wbrew temu co pisze się na rożnych forach, ZTE MF669 niekoniecznie dobrze obsługuje Aero. Wydaje mi się, że to jednak jakiś problem z Win8.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Sad Huawei mate 9(android 7.0),problem z aero2 rutekbtm 1 753 09/06/2017, 16:30
Ostatni post: spinecki
  Router do Aero2/ Play LTE - proźba o pomoc Anna nowak 1 1565 23/08/2016, 12:08
Ostatni post: spinecki
  monitorowanie aero2 na laptopie maniek5001 3 2147 26/05/2015, 16:17
Ostatni post: jakubd
  Colorovo CityTone Lite QuadCore DualSIM + aero2 mexxmen30 4 3941 24/05/2015, 19:21
Ostatni post: mexxmen30
  Najlepszy modem wi-fi Mateusz130701 1 2231 25/04/2015, 21:31
Ostatni post: jakubd
  Samsung Galaxy A5 duos/dual sim - czy działa aero2? rogue1996 2 2789 12/04/2015, 12:48
Ostatni post: rogue1996
  Telefony do Aero2 Ansat 40 45726 23/03/2015, 15:03
Ostatni post: Kreciu
  Tablet do Aero2 mkrlgt 3 2932 19/03/2015, 12:01
Ostatni post: Zecik123
  Tani i dobry telefon do aero2 Mini12345 5 3407 16/03/2015, 13:31
Ostatni post: newpoland
  który modem - tani sandman91 1 1467 28/02/2015, 7:01
Ostatni post: marek1846

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości