Aktualny czas: 22/01/2018, 18:49
Witaj! Rejestracja

Modem Huawei e5832 nie rejestruje się w sieci Aero2

#1
Mam modem Huawei e5832 z sieci Play. Potrafi zarejestrować się w sieci Play, T-Mobile, ale nie może tego zrobić w Aero2 pomimo, że jest zasięg (sprawdzone na innym modemie USB), jest karta Aero2, Mobile Partner znajduje sieć Aero2 ustawienia: APN - darmowy, numer do wybrania #99*, reszta pól - pusta. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Odpowiedz
#2
Przyczynę znamy - niezgodność z TS11. Rozwiązana na razie brak. W tabeli zgodności wyraźnie oznaczony jako niezgodny z nowymi kartami SIM Aero2.
Odpowiedz
#3
Śmiga aż miło Big Grin
Rozwiązanie w wersji oprogramowania 716.11.17.07.108sp02 wydanej dla Netvigator (Hong Kong), do pobrania: http://ksx4system.net/pages/huawei_e5832.htm lub http://huaweifirmware.blogspot.com/2011/...e5832.html lub http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei...838,+i-Mo).
1. Logujemy się jako admin przez Web GUI (wybieramy język angielski),
2. W Advanced Settings wybieramy SIM Settings wpisujemy PIN karty Aero2 PIN Code Operation: Disable (zapali się zielona kropka przy SIM na górnym pasku strony, tam gdzie stan baterii),
3. Klikamy Back i wybieramy w Advanced Settings ikonę Mobile Network Settings a tam Network Settings, gdzie Preferred Mode: WCDMA Only (ważne tylko ta opcja) Apply i Back.
4. Wchodzimy w Network Selection wybieramy AUTO na górnym pasku pojawi się NETWORK:26017.
Gotowe i cieszymy się darmowym netem.
Odpowiedz
#4
A jak wygląda sprawa z tym, że podobno nie można zmienić APN przy tym firmware? Tak napisali na Wetpaint?
Odpowiedz
#5
jakubd napisał: "A jak wygląda sprawa z tym, że podobno nie można zmienić APN przy tym firmware? Tak napisali na Wetpaint?"
Rozwiązanie w wersji oprogramowania 716.11.17.07.108sp02 wydanej dla Netvigator (Hong Kong), teoretycznie modem tylko do użytku w AzjiSad.
Na tym firmware działa (sprawdzone przetestowane): BlueConnect Era, Play On-line, Aero2 stare i nowe karty.
Tak sprawa wygąda [Obrazek: 373660f59d4f.jpg]
Odpowiedz
#6
Potwierdzam. Podany wyżej sposób działa z E5832 z playa. Niestety proces flashowania przynajmniej pod w7 dostarcza ostrych emocji, program uruchamialem 3x, diody migały jak chciały, ale najważniejsze, że się w końcu udało. Apn-u nie można później zmienić przez nowy interfejs www, ale od czego jest mobile partner. Trzeba go tylko przed flashowaniem zainstalować na kompie.Big Grin
Trzeba sobie zadać tylko pytanie, czy warto gdyż wbudowana antena w e5832 (a nie można dołączać zewnętrznej) jest cieniutka, dużo gorzej niż e173-u2 z DB (dzisiaj dostałem)Idea
Odpowiedz
#7
U mnie modem zadziałał bez zmiany firmware itp.
Podłączyłem modem E5832 pod usb włączyłem, nie uruchamiając aplikacji PLAY ONLINE.
Kolejno:
1) odpaliłem topnetinfo
2) Wszedłem do "Ustawienia"
3)Wybrałem z lewej "Komunikacja AT i PIN"
4)Zaznaczyłem "ptaszka" przy "Komunikacja AT (widoczny poziom sygnału,moc,BTS,dane sieci" (może wywalać błędy należy próbować aż się udaWink
5)Z lewej przejść do zakładki "GPRS/UMTS"
6)Z listy "Wybierz modem" wybrac "Huawei uniwersal"
7)Wybrać "Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA) dać zastosuj (Prawdopodobnie wywali błąd)
Można zamknąć topnetinfo uruchomic poniwnie modem i odpalić standardowy program PLAY ONLINE. W Narzędzia/Opcje wybrać "Zarządzanie profilem" dodać "Nowy"":
Nazwa: Aero2
APN (statycznie): darmowy
numer dostepowy: *99***#
zapisać i ustawić profil aero2 jako domyslny, połączyć się.

Wyłączyć włączyć modem i powinno działać zawszeWink

Aby powrócić do domyślnych wartości modemu należy przywrócić konfigurację domyślną poprzez stronę www.

PowodzeniaSmile
Odpowiedz
#8
(02/02/2012, 13:48)RobinK napisał(a): Śmiga aż miło Big Grin
Rozwiązanie w wersji oprogramowania 716.11.17.07.108sp02 wydanej dla Netvigator (Hong Kong), do pobrania: http://ksx4system.net/pages/huawei_e5832.htm lub http://huaweifirmware.blogspot.com/2011/...e5832.html lub http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei...838,+i-Mo).
1. Logujemy się jako admin przez Web GUI (wybieramy język angielski),
2. W Advanced Settings wybieramy SIM Settings wpisujemy PIN karty Aero2 PIN Code Operation: Disable (zapali się zielona kropka przy SIM na górnym pasku strony, tam gdzie stan baterii),
3. Klikamy Back i wybieramy w Advanced Settings ikonę Mobile Network Settings a tam Network Settings, gdzie Preferred Mode: WCDMA Only (ważne tylko ta opcja) Apply i Back.
4. Wchodzimy w Network Selection wybieramy AUTO na górnym pasku pojawi się NETWORK:26017.
Gotowe i cieszymy się darmowym netem.


Jakie jest hasło do Web GUI. Nie mogę się zalogować.
Odpowiedz
#9
Potwierdzam - sposób opisany przez simon_great działa.
Osobiście musiałem "procedurę" powtórzyć dwa razy ale być może gdzieś się pomyliłem za pierwszym razem...
Dobra robota simon_great !!!
Odpowiedz
#10
Question 
Niby działa, ale tylko za pomocą kabla łączy się z netem Angry
Jak to ogarnąć żeby łączyć się przez wifi, może coś żle zrobiłem??
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei e3131 dziwny problem robak1991 4 5571 22/08/2017, 23:04
Ostatni post: spinecki
Sad Huawei mate 9(android 7.0),problem z aero2 rutekbtm 1 753 09/06/2017, 16:30
Ostatni post: spinecki
  Huawei E1752 Allotar 0 628 16/01/2017, 19:25
Ostatni post: Allotar
  Router do Aero2/ Play LTE - proźba o pomoc Anna nowak 1 1565 23/08/2016, 12:08
Ostatni post: spinecki
  monitorowanie aero2 na laptopie maniek5001 3 2147 26/05/2015, 16:17
Ostatni post: jakubd
  Colorovo CityTone Lite QuadCore DualSIM + aero2 mexxmen30 4 3941 24/05/2015, 19:21
Ostatni post: mexxmen30
  Najlepszy modem wi-fi Mateusz130701 1 2231 25/04/2015, 21:31
Ostatni post: jakubd
  Samsung Galaxy A5 duos/dual sim - czy działa aero2? rogue1996 2 2789 12/04/2015, 12:48
Ostatni post: rogue1996
  Telefony do Aero2 Ansat 40 45726 23/03/2015, 15:03
Ostatni post: Kreciu
  Tablet do Aero2 mkrlgt 3 2932 19/03/2015, 12:01
Ostatni post: Zecik123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości