Aktualny czas: 04/12/2016, 23:20
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

Jaki najlepszy modem/router pod Aero2?

#11
Też nie zakładam nowego wątku. Wymagania mam nieco inne:
- małe, do wrzucenia włączone w schowek w samochodzie
- bezobsługowe po pierwszym skonfigurowaniu
- samo się odpalające po zaniku zasilania (czyli np. zasilanie usb pada, wewnętrzna bateria się rozładuje, zasilania wraca, a urządzenie samo startuje i podpina się do netu bez dotykania)
- działające także z areo2 (acz ogólnie "przyszłościowe")
- do użycia w poruszającym się po Polsce samochodzie (do urządzenia podepnie się po wifi czasami nawigacja, jakiś telefon, laptop, tablet etc). Nie wiem czy tu zewnętrzna antena to konieczność czy nie.
- cena 200-400pln, jak coś niewiele droższego, a super-świetnego to również pasuje

Huawei E585 (edit: ok, ten formalnie technicznych wymagań areo2 nie spełnia) czy coś lepszego jest (E586?) ?
Odpowiedz
#12
arekm, warto rozważyć zestawy:
1. Router TP-Link TL-MR3020 (cena 105-125zł) + modem Huawei E3131 (129zł w Play)
2. Router TP-Link TL-MR3040 (cena 170-190zł) + modem Huawei E3131 (129zł w Play)

Router TL-MR3040 posiada wbudowany akumulator, zatem po zaniku zasilania zewnętrznego można korzystać z urządzenia. Oba routery generują silny sygnał Wi-Fi. Prawdopodobnie nadają z maksymalną dopuszczalną mocą. Natomiast modem E3131 posiada gniazdo anteny zewnętrznej, tak więc w razie potrzeby można uzupełnić zestaw o antenę magnetyczną. Jedną z zalet tych urządzeń jest fakt, że po w podpięciu do sieci domowej mogą pełnić rolę łącza zapasowego. W razie awarii łącza stałego router automatycznie się połączy z siecią komórkową.
Odpowiedz
#13
A routery typu WR1043 współpracują przez USB z e586? Pytam, bo w razie awarii bym przełączył sobie internet.
[Obrazek: 2czejb.png] [Obrazek: nd4yfb.png]
Odpowiedz
#14
(06/08/2012, 11:07)grzech1991 napisał(a): A routery typu WR1043 współpracują przez USB z e586? Pytam, bo w razie awarii bym przełączył sobie internet.
Z tego co wiem port USB routera TP-Link TL-WR1043 służy jedynie do współdzielenia plików z nośników danych takich jak pendrive czy HDD. W takim układzie nie ma możliwości korzystania z jakiegokolwiek modemu USB - przynajmniej na fabrycznym firmware. Możesz sprawdzić jaką funkcjonalność oferuje alternatywne firmware dla tego routera (np. OpenWRT).
Odpowiedz
#15
Witam

Nie będę zakładał nowego tematu, bo ten pasuje idealnie do tego o co chcę zapytać, a więc:

Poszukuje takiego modemu/routera, który mógłbym brać razem ze sobą (do kieszeni lub do plecaka). Chciałbym po prostu aby sygnał był wysyłany tak aby mógł odbierać go na mojej komie (Nokia Lumia 610). Cena no właśnie tu chciałbym wydać jak najmniej Smile

Z góry dziękuje za pomoc
Odpowiedz
#16
proponuję przemyśleć takie rozwiązanie;
http://allegro.pl/modem-3g-usb-e3131-rou...31210.html
Odpowiedz
#17
Witam.

Faktycznie kupiłem taki zestaw sam
http://allegro.pl/modem-3g-usb-e3131-rou...31210.html

tylko na wcześniejszej aukcji i mogę śmiało polecić. Tańszy niż TP-Link a funkcjonalność jest identyczna jak nie lepsza. Obsługa firmy też jest całkiem sympatyczna. Śmiało mogę polecić.
Odpowiedz
#18
(28/06/2013, 10:00)exilir napisał(a): Witam.

Faktycznie kupiłem taki zestaw sam
http://allegro.pl/modem-3g-usb-e3131-rou...31210.html

tylko na wcześniejszej aukcji i mogę śmiało polecić. Tańszy niż TP-Link a funkcjonalność jest identyczna jak nie lepsza. Obsługa firmy też jest całkiem sympatyczna. Śmiało mogę polecić.

Dodatkowa informacja:
- modem jest E3131 Hi-Link,
- router Tenda można kupić też osobno http://www.advatus.pl/produkt/3317,Tenda...s_Wireless lub http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp...NDA_3G150B.
Odpowiedz
#19
HiLink podłączany do routera? Czyli podwójny NAT i zwiększone PINGi? A przy zmianie operatora na innego rezygnujemy całkiem z możliwości inicjalizacji bezpośrednich połączeń? Gratuluję pomysłu od strony technicznej. Choć faktycznie zestaw dzięki takim pomysłom nie jest drogi.
Odpowiedz
#20
(28/06/2013, 16:31)jakubd napisał(a): HiLink podłączany do routera? Czyli podwójny NAT i zwiększone PINGi? A przy zmianie operatora na innego rezygnujemy całkiem z możliwości inicjalizacji bezpośrednich połączeń? Gratuluję pomysłu od strony technicznej. Choć faktycznie zestaw dzięki takim pomysłom nie jest drogi.

Dziękuję za wsparcie techniczne mojego ostrzeżenia dla potencjalnych nabywców takich zestawów. Na Allegro jest ta informacja w opisie modemu ale potencjalni klienci moga tego nie zauważyć a nawet jeśli to mogą nie znać właśnie takich uwarunkowań na które Pan zwrócił uwagę. A potem po fakcie trafiają na to forum i proszą o radę co robić. Czytać więcej przed zakupem!
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Router do Aero2/ Play LTE - proźba o pomoc Anna nowak 1 527 23/08/2016, 12:08
Ostatni post: spinecki
  monitorowanie aero2 na laptopie maniek5001 3 1336 26/05/2015, 16:17
Ostatni post: jakubd
  Colorovo CityTone Lite QuadCore DualSIM + aero2 mexxmen30 4 2638 24/05/2015, 19:21
Ostatni post: mexxmen30
  Najlepszy modem wi-fi Mateusz130701 1 1562 25/04/2015, 21:31
Ostatni post: jakubd
  Samsung Galaxy A5 duos/dual sim - czy działa aero2? rogue1996 2 1693 12/04/2015, 12:48
Ostatni post: rogue1996
  Telefony do Aero2 Ansat 40 40340 23/03/2015, 15:03
Ostatni post: Kreciu
  Tablet do Aero2 mkrlgt 3 1881 19/03/2015, 12:01
Ostatni post: Zecik123
  Tani i dobry telefon do aero2 Mini12345 5 2248 16/03/2015, 13:31
Ostatni post: newpoland
  który modem - tani sandman91 1 964 28/02/2015, 7:01
Ostatni post: marek1846
  Czy modem HUAWEI E303 jest zgodny z wymogami Aero2? maaaa 3 2335 20/02/2015, 15:25
Ostatni post: Zecik123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości