Sprawdź ofertę Jiayu Polska!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?
anaret3 Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 1
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 03/06/2012
Post: #1
Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?
W jaki sposób można przystosować modem E3131s-2 z sieci PLAY do Aero2?
Co należy zrobić aby działał poprawnie?
Bardzo proszę o podanie dokładnie, krok po kroku co należy zrobić.
Czy istnieje możliwość aby za pomocą tego modemu na przemian korzystać z internetu Areo2 i z Play na kartę? Czy to jest w ogóle możliwe?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc, ponieważ nie mam na tyle głębokiej wiedzy aby to zrobić. Pozdrawiam Wszystkich.

03/06/2012 16:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
vistamaster Offline
Często tu zagląda
***

Liczba postów: 65
Lajki udzielone: 3
Lajki otrzymane: 2 za 2 post(ów)
Dołączył: 29/10/2011
Post: #2
RE: Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?
Instalujesz oprogramowanie PLAY ONLINE (instaluje się razem ze sterownikami modemu) z CD-ROMu modemu.

Łączysz się z netem przez:
a) PLAY ONLINE
lub
b) TOPNETINFO
lub
c) systemowe połączenie Windows

wpisując w a lub b lub c właściwy APN Aero2, czyli darmowy.

Najprostszy IMHO do skonfigurowania chyba jest TOPNETINFO.
Można korzystać z Aero2, Play i innych operatorów, tylko trzeba żonglować simami
i pamiętać, aby łączyć się przez właściwy APN dla danego operatora.
03/06/2012 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
jakubd Online
Stały bywalec
****

Liczba postów: 443
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 22 za 22 post(ów)
Dołączył: 08/07/2011
Post: #3
RE: Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?
Jak bym jednak nie zapominał o nieśmiertelnym "odblokowaniu"...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21/02/2014 22:00 przez spinecki.)
03/06/2012 20:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
oem Offline
Często tu zagląda
***

Liczba postów: 29
Lajki udzielone: 2
Lajki otrzymane: 3 za 3 post(ów)
Dołączył: 14/05/2012
Post: #4
RE: Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?
anaret3, możesz skorzystać z instrukcji podlinkowanej w poście wyżej lub "odblokować" modem nieco inaczej:
1. Pobierasz aplikację Top netinfo (TNI):
http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip
2. Uruchamiasz TNI i wybierasz następujące zakładki: plik -> ustawienia. Wówczas otwiera się nowe okno "ustawienia" a w nim wybierasz: Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W kolejnym otwartym oknie "Komendy AT" w rubryce "polecenie AT" wpisujesz poniższą komendę:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2
oraz klikasz wyślij.
3. Zamykasz TNI, aby nie blokował komunikacji z modemem i uruchamiasz Play Online.
4. W aplikacji Play Online konfigurujesz nowy profil dla Aero 2 w następujący sposób: narzędzia -> opcje -> zarządzanie profilem -> nowy
a następnie:
- w polu nazwa profilu wpisujesz nazwę profilu (np. Aero)
- w polu APN wpisujesz: darmowy
- klikasz "zapisz" a następnie "ustaw domyślnie".
Od tej pory profil Aero będzie domyślnie wybierany po kliknięciu "połącz" w głównym oknie aplikacji Play Online. Jeśli będziesz chciał skorzystać z karty sim sieci Play wybierasz profil "play" i ustawiasz jako domyślny.
04/06/2012 22:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
winiar Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 1
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 21/08/2012
Post: #5
RE: Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?
Witam

Właśnie po 6 tygodniach oczekiwania otrzymałem kartę aero 2 i nie działa. Modem mam e3131 robię wszystko wg tego opisu kolegi oem i nie da się tego zrobić tak jak on to opisał. Otóż utknąłem na punkcie 2. Wchodzę w plik > ustawienia > i tam nie mam czegoś takiego jak Kounikacja AT, jest komunikacja AT (widoczny poziom sygnału, moc, BTS, dane sieci) i mogę to zaptaszkować ale otrzymuję wtedy informacje ze nieprawidłowa nazwa portu, na górze jest zakładka "komendy AT" jak to chce otworzyc wyskakuje info "najpierw nalezy zaznaczyc komunikacja at (at i pin)" i bledne kolo sie zamyka, macie jakies pomysly?


edit już jest ok i wszystko działa Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21/08/2012 16:14 przez winiar.)
21/08/2012 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
stavros Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 5
Lajki udzielone: 1
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 07/01/2012
Post: #6
RE: Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?
To chyba o to chodziło z tym błędem Wink

[Obrazek: TNI_Ustawienia.png]

Aero2 + Nokia 63 = Cool
21/08/2012 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Daj lajka Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z podłączeniem Aero2 do kompa stacjonarnego. uhały 1 251 12/08/2014 5:20
Ostatni post: hsurim
  Modem dla Aero2 tylko z wyjściem RJ-45 (bez WiFi) Marqo 6 549 19/07/2014 15:45
Ostatni post: spag
  Lista Najlepszych modemów Aero2 frejcraft 12 2299 23/04/2014 18:20
Ostatni post: jakubd
  Aby odblokować Bezpłatny Dostęp do Internetu Aero2 dccars 7 3979 10/04/2014 17:01
Ostatni post: prometeusz16
  modem ZTE MF669 problemy z łączeniem z Aero2 antonio 4 1657 17/03/2014 23:11
Ostatni post: antonio
  Huawei E3131s-2 gubi karte sim Raddoli 10 1685 08/01/2014 11:46
Ostatni post: Raddoli
  Stary modem vs nowy. Jakie różnice w prędkości aero2? 8850 5 1185 14/12/2013 14:57
Ostatni post: Zecik123
  Modem do Aero2 PiM 6 3691 18/10/2013 11:10
Ostatni post: denox
  Modem PLAY MF631 problem pasi17 0 1051 28/08/2013 21:39
Ostatni post: pasi17
  Najtańszy modem usb do aero2 spinecki 36 65128 04/07/2013 19:03
Ostatni post: aero

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości