Aktualny czas: 26/09/2017, 6:42
Witaj! Rejestracja

Jak przystosować E3131s-2 z sieci PLAY do AERO2?

#1
W jaki sposób można przystosować modem E3131s-2 z sieci PLAY do Aero2?
Co należy zrobić aby działał poprawnie?
Bardzo proszę o podanie dokładnie, krok po kroku co należy zrobić.
Czy istnieje możliwość aby za pomocą tego modemu na przemian korzystać z internetu Areo2 i z Play na kartę? Czy to jest w ogóle możliwe?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc, ponieważ nie mam na tyle głębokiej wiedzy aby to zrobić. Pozdrawiam Wszystkich.
Odpowiedz
#2
Instalujesz oprogramowanie PLAY ONLINE (instaluje się razem ze sterownikami modemu) z CD-ROMu modemu.

Łączysz się z netem przez:
a) PLAY ONLINE
lub
b) TOPNETINFO
lub
c) systemowe połączenie Windows

wpisując w a lub b lub c właściwy APN Aero2, czyli darmowy.

Najprostszy IMHO do skonfigurowania chyba jest TOPNETINFO.
Można korzystać z Aero2, Play i innych operatorów, tylko trzeba żonglować simami
i pamiętać, aby łączyć się przez właściwy APN dla danego operatora.
Odpowiedz
#3
Jak bym jednak nie zapominał o nieśmiertelnym "odblokowaniu"...
Odpowiedz
#4
anaret3, możesz skorzystać z instrukcji podlinkowanej w poście wyżej lub "odblokować" modem nieco inaczej:
1. Pobierasz aplikację Top netinfo (TNI):
http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip
2. Uruchamiasz TNI i wybierasz następujące zakładki: plik -> ustawienia. Wówczas otwiera się nowe okno "ustawienia" a w nim wybierasz: Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W kolejnym otwartym oknie "Komendy AT" w rubryce "polecenie AT" wpisujesz poniższą komendę:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2
oraz klikasz wyślij.
3. Zamykasz TNI, aby nie blokował komunikacji z modemem i uruchamiasz Play Online.
4. W aplikacji Play Online konfigurujesz nowy profil dla Aero 2 w następujący sposób: narzędzia -> opcje -> zarządzanie profilem -> nowy
a następnie:
- w polu nazwa profilu wpisujesz nazwę profilu (np. Aero)
- w polu APN wpisujesz: darmowy
- klikasz "zapisz" a następnie "ustaw domyślnie".
Od tej pory profil Aero będzie domyślnie wybierany po kliknięciu "połącz" w głównym oknie aplikacji Play Online. Jeśli będziesz chciał skorzystać z karty sim sieci Play wybierasz profil "play" i ustawiasz jako domyślny.
Odpowiedz
#5
Witam

Właśnie po 6 tygodniach oczekiwania otrzymałem kartę aero 2 i nie działa. Modem mam e3131 robię wszystko wg tego opisu kolegi oem i nie da się tego zrobić tak jak on to opisał. Otóż utknąłem na punkcie 2. Wchodzę w plik > ustawienia > i tam nie mam czegoś takiego jak Kounikacja AT, jest komunikacja AT (widoczny poziom sygnału, moc, BTS, dane sieci) i mogę to zaptaszkować ale otrzymuję wtedy informacje ze nieprawidłowa nazwa portu, na górze jest zakładka "komendy AT" jak to chce otworzyc wyskakuje info "najpierw nalezy zaznaczyc komunikacja at (at i pin)" i bledne kolo sie zamyka, macie jakies pomysly?


edit już jest ok i wszystko działa Smile
Odpowiedz
#6
To chyba o to chodziło z tym błędem Wink

[Obrazek: TNI_Ustawienia.png]
Aero2 + Nokia 63 = Cool
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Sad Huawei mate 9(android 7.0),problem z aero2 rutekbtm 1 337 09/06/2017, 16:30
Ostatni post: spinecki
  Router do Aero2/ Play LTE - proźba o pomoc Anna nowak 1 1252 23/08/2016, 12:08
Ostatni post: spinecki
  monitorowanie aero2 na laptopie maniek5001 3 1905 26/05/2015, 16:17
Ostatni post: jakubd
  Colorovo CityTone Lite QuadCore DualSIM + aero2 mexxmen30 4 3552 24/05/2015, 19:21
Ostatni post: mexxmen30
  Samsung Galaxy A5 duos/dual sim - czy działa aero2? rogue1996 2 2514 12/04/2015, 12:48
Ostatni post: rogue1996
  Telefony do Aero2 Ansat 40 44149 23/03/2015, 15:03
Ostatni post: Kreciu
  Tablet do Aero2 mkrlgt 3 2592 19/03/2015, 12:01
Ostatni post: Zecik123
  Tani i dobry telefon do aero2 Mini12345 5 3053 16/03/2015, 13:31
Ostatni post: newpoland
  Czy modem HUAWEI E303 jest zgodny z wymogami Aero2? maaaa 3 3045 20/02/2015, 15:25
Ostatni post: Zecik123
  Huawei e3131s-2 Hilink Problem WitamineCe 0 1557 16/02/2015, 22:57
Ostatni post: WitamineCe

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości