Aktualny czas: 24/08/2017, 3:55
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

Huawei E585

#11
Ten H*****e E585 jest bardzo fajnym routerem, ale wifi ma niestety niezbyt mocarne - zasięg praktycznie tylko kilka metrów. Jak nieopatrznie skonfigurowałem stojący piętro niżej laptop do automatycznego łączenia się z tym routerem przez wifi, to komputer stacjonarny z sieciówką PCMCIA (standardu b) w pokoju obok (w stosunku do routera) miał olbrzymi problem z połączeniem się z routerem (połączenie było ciągle zrywane, transfery rzędu 5-10 kb/s, podczas gdy w przypadku podłączonego jedynie komputera stacjonarnego działało wszystko sprawnie).
Router jest w miarę stabilny, choć raz udało mi się go zawiesić.
Poza tym wkurzyło mnie jeszcze gniazdo micro-usb (w telefonie mam mini-usb, przez co muszę nosić dwa oddzielne kable).
Wersja sprzedawana na allegro (najczęściej) jest brandowana - pochodzi z brytyjskiej sieci "3" i ma oszpecony firmware. Nowsze wersje znajdują się prawdopodobnie (ZTCP) tylko na stronach sieci "3" (nie ma niebrandowanych), ale nie polecam uaktualniania, bo gdzieś od kwietnia (ZTCP) trudniej/albo wcale nie da się zdjąć simlocka, a urządzenie z allegro ma już simlock ściągnięty.

Martwi mnie jedynie, że operator zastrzega sobie możliwość wyłączania kart pracujących w urządzeniach kategorii <10 (najwyżej zamówię jeszcze jedną kartę).
Odpowiedz
#12
Zawsze można kupić E586 Smile
Co do zasięgu WiFi - mam E5 i nie ma tragedii - zapewnia sygnał w granicach 40-50m w otwartym terenie.
Odpowiedz
#13
witam
czy zeby prawidlowo polaczyc sie z aero musi byc wpisany apn(wydaje mi sie ze zostawilem z wpisanym) ? zona dostala karte wsadzila do e585 i wygladalo to jakby na chwile sie polaczylo( ulamek sek) i od razu rozlaczylo, moze zasieg w mieszkaniu kiepski byl bo cos marnie pokazywal wyswietlacz e585 jak mi na skypie pokazywala, chociaz ona komentowala ze pojawilo sie 3g i zniklo, jutro zrobie z nia proby
Odpowiedz
#14
Nie, sieć Aero2 nie wymaga wpisania APN - niektóre modemy i routery łączą się z tzw. dynamicznym APN (niestety nie wszystkie i nie jest to polecana metoda). Na pewno nie uda się nawiązać połączenia z podanym błędnym APN (np. domyślnym dla większości polskich sieci "internet").
Odpowiedz
#15
czy Huawei E585 działa dobrze również z nowymi kartami sim aero2?
bo rozwiązanie całkiem rozsądne, jak w tel. wystarczy posiadać jedynie wifi.
Odpowiedz
#16
Działa dobrze z nowymi kartami.
Rozwiązanie dobre, ale minimum trzy razy droższe od zwykłego modemu USB.
Minus - brak gniazda na zewnętrzną antenę.
Odpowiedz
#17
(08/01/2012, 19:11)vistamaster napisał(a): Minus - brak gniazda na zewnętrzną antenę.
Jeden minus, przez który chyba dam sobie spokój z zakupem,
nie mam zamiaru ryzykować jak to będzie bez antenki (teoretycznie
do 10 dni można przez neta zrezygnować,ale nie mam doświadczenia w tym kierunku).
Nie wiem czy był to dla nich taki problem by zrobić w nim małe gniazdo
na antenkę ;(
Odpowiedz
#18
(08/01/2012, 20:53)mirek napisał(a): ...Nie wiem czy był to dla nich taki problem by zrobić w nim małe gniazdo
na antenkę ;(
nie w tym rzecz, że problem... to przecież z założenia przenośny i zasilany bateryjnie sprzęt jest! więc antenka przypinana do routera noszonego np. w kieszeni to jakieś nieporozumienie jest Smile
pzdr
pawelarc
Odpowiedz
#19
(08/01/2012, 19:11)vistamaster napisał(a): Działa dobrze z nowymi kartami.
Rozwiązanie dobre, ale minimum trzy razy droższe od zwykłego modemu USB.

E tam, zaraz trzy razy ?
Ja go kupilem ponizej 300zl. Ostatnio na aledrogo poszedl taki za:
http://allegro.pl/huawei-e585-router-gsm...70101.html
i drugi szesc zl. drozej :
http://allegro.pl/huawei-e585-usb-mifi-w...77906.html
Czyli za dwiescie kilka zeta tez mozna upolowac Smile

Mi tam brak anteny zewnetrznej nie przeszkadza, a nawet jest jedno gniazdo mniej do wylamania Smile Ja jestem z niego zadowolony Smile
Odpowiedz
#20
To są aukcje. Z opcją 'kup teraz' raczej za 200zł nie kupisz.

Mnie też brak anteny nie przeszkadza, ale gdybym mieszkał poza terenem mocno zurbanizowanym, gdzie występuje mnogość BTS'ów, no na pewno nie kupowałbym modemu bez wyjścia na zew. antenę. Mieszkam na terenie mocno zurbanizowanym, ale i tak dla pewności nabyłem modem z gniazdem antenowym, bo nigdy nie wiadomo na co sie trafi.

A przy okazji wejścia na alledrogo okazało się, że te modemy Huawei E173 z ruskiej sieci Megafon nie są zgodne z Aero:

Pdf z pliku http://device.megafon.ru/u/devices/Firmware.110305.zip
mówi, że UMTS tylko na 2100 MHz
model E173u-1

Podejrzewam, że sporo osób niezorientowanych w temacie mogło kupić ten model z myślą o Aero, a potem będzie płacz i zgrzytanie zębami tu na forum.
No cóż technika dziś jest taka, że najpierw czytać, a potem kupować, nigdy odwrotnie.

Przykładowa aukcja:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2023720213

http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawien...dowie.html
Modemy niezgodne z Aero2:
Huawei E173, E173u, E173u-1, E173s-1 wersje dostępne u innych, niż Play, operatorów bez u-2 w nazwie
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei e3131 dziwny problem robak1991 4 4981 22/08/2017, 23:04
Ostatni post: spinecki
Sad Huawei mate 9(android 7.0),problem z aero2 rutekbtm 1 255 09/06/2017, 16:30
Ostatni post: spinecki
  Huawei E1752 Allotar 0 346 16/01/2017, 19:25
Ostatni post: Allotar
  Czy modem HUAWEI E303 jest zgodny z wymogami Aero2? maaaa 3 2968 20/02/2015, 15:25
Ostatni post: Zecik123
  Huawei e3131s-2 Hilink Problem WitamineCe 0 1523 16/02/2015, 22:57
Ostatni post: WitamineCe
  Tenda 3G150B + Huawei E3131 (Play) Lector 11 16293 27/01/2015, 22:26
Ostatni post: Zecik123
  Wybór routera od Huawei Casley 1 1706 23/12/2014, 17:56
Ostatni post: spag
  Huawei E5832 Armin75 3 2071 06/10/2014, 22:52
Ostatni post: Armin75
Lightbulb huawei e3131 jacobs 16 9302 27/09/2014, 15:13
Ostatni post: jakubd
  Huawei CPE B593 lukste4444 8 4709 18/08/2014, 14:08
Ostatni post: lukste4444

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości