Aktualny czas: 22/01/2018, 18:49
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy i routery do Bezplatnego Dostepu do Internetu w Aero2 w najlepszych cenach!

Ericsson F3307 z netbooka Acer AOD260

Ankieta:   Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Masz netbooka Acer AO D260 i Aero2
    mam ale mi nie działa mam i mi działa
#1
Witam,
Melduję że działa mi Aero2 (nowa karta SIM) z modemem wbudowanym Ericsson F3307 z netbooka Acer AOD260.

Nie wiedzieć czemu tylko na Linuksie (Ubuntu 11.10 ale na starszych też działało).

Za to za nic nie udało mi się uruchomić / połączyć z Aero2 z Windows7 32bit Starter jaki był preinstalowany na netbooku. Próbowałem aktualizować sterowniki modemu i aplikację Acer 3G connection Manager, uruchamiać ją w trybie zgodności z Vista SP2 i nic.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Obstawiam standardowy problem z blokadą TS11 - musisz użyć innego programu, np. TopNetInfo (jeżeli jest zgodny z tym modemem) do wymuszenia połączenia.
PS: masz możliwość zajrzenia pod pokrywkę kryjącą modem i sprawdzenia, jaki dopisek ma na końcu modelu? GW1 czy GW2?
Odpowiedz
#3
(25/11/2011, 9:09)kopetnikatel napisał(a): Ma ktoś jakiś pomysł?

Sprawdzić na XP PRO SP3.
Odpowiedz
#4
(25/11/2011, 11:14)jakubd napisał(a): Obstawiam standardowy problem z blokadą TS11 - musisz użyć innego programu, np. TopNetInfo (jeżeli jest zgodny z tym modemem) do wymuszenia połączenia.
PS: masz możliwość zajrzenia pod pokrywkę kryjącą modem i sprawdzenia, jaki dopisek ma na końcu modelu? GW1 czy GW2?

Na razie nie ogarniam TopNetInfo. Nie wiem czy jest zgodny, czy nie, ustawień jest tam mnóstwo.
Co do modelu modemu, to identyfikuje się on tak:
Modem modemu : F3307
Wersja : KRD 131 16/82 R1A
Dostosowany produkt : 2/CXC 172 8293/02 R1B01
Wersja op. sprz. R1K06

Jeszcze nie rozkręcałem netbooka...
Odpowiedz
#5
Niestety informację o regionie, na który jest modem masz tylko nadrukowaną na samej karcie miniPCI-E.
Odpowiedz
#6
No a co wnosi ten region?
(modem działa pod linuksem z A2 i pod w7 z Orange)
Odpowiedz
#7
(25/11/2011, 19:00)jakubd napisał(a): Niestety informację o regionie, na który jest modem masz tylko nadrukowaną na samej karcie miniPCI-E.

Modem działa pod Linuxem, więc jest to wersja z UMTS 2100/900 a nie kierowana na rynek w stanach wersja UMTS 1900/850 więc chyba nie ma potrzeby rozkręcania netbooka bo w sumie po co.
Problem leży najprawdopodobniej w sterownikach lub/i systemie operacyjnym.
Odpowiedz
#8
Ja chciałem się dowiedzieć, jakie oznaczenie ma modem wystepujący w PL w celu umieszczenia informacji w tabeli zgodności. Wiem, że są dwa, ale nigdzie nie ma informacji, który jest który i jak je odróżnić.
Odpowiedz
#9
(26/11/2011, 15:31)jakubd napisał(a): Ja chciałem się dowiedzieć, jakie oznaczenie ma modem wystepujący w PL w celu umieszczenia informacji w tabeli zgodności. Wiem, że są dwa, ale nigdzie nie ma informacji, który jest który i jak je odróżnić.

Niestety sprawa jest bardziej skomplikowana bo naliczyłem co najmniej 5 różnych wersji tego modemu a mianowicie:

F3307 (KRD 131 16/01) - UMTS 850/1900
F3307 (KRD 131 16/02) - UMTS 900/2100
F3307 (KRD 131 16/61) - UMTS 850/1900
F3307 (KRD 131 16/G0) - UMTS 2100
F3307 (KRD 131 16/82) - najprawdopodobniej poprawiona wersja KRD 131 16/02 z UMTS900/2100

źródło:
http://www.ptcrb.com/vendor/complete/com...equest.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/UMTS_frequency_bands
Odpowiedz
#10
Mam takiego samego netbooka z takim samym modemem, także sprawa mnie żywotnie interesuje-chciałbym też zamówić kartę Aero2.
Sprawa jest ciekawa, bo skoro udało się założycielowi tematu skutecznie podłączyć pod internet z Linuxa, to znaczy, że problem leży w Windowsie, a nie sprzęcie (bo ten się nie zmienia). Ma ktoś jakiś pomysł, jak to obejść? Na netbooku przeinstalowywanie systemu jest utrudnione, więc może jakiś inny program do łączenia się, niż domyślny Acera? Sprawa jest o tyle ciekawa, że (o ile się nie mylę), to Aero2 bazuje na sieci Cyfrowego Polsatu? Bo mój netbook jego pierwsza właścicielka kupiła w Orange, ale potem bez żadnych problemów używała właśnie w Cyfrowym Polsacie! Pod Windowsem 7 Starter! Postaram się dowiedzieć więcej, ale to by wskazywało na jakąś celową, a nieuzasadnioną technicznie blokadę w sieci.
A na marginesie, pytanie o patent w stylu "jak nie drzwiami, to oknem" - czy wspomniane Ubuntu ma wersję live, którą da się odpalić z pendrive w miarę po ludzku, nie będąc doświadczonym linuksiarzem?
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Ericsson J10i2 - Elm mlynio 3 2041 28/03/2014, 23:44
Ostatni post: Zecik123
  Acer Iconia A701 bryk 4 4171 27/09/2013, 13:28
Ostatni post: bryk
  Acer Iconia Tab A500 android 4.0 jaki modem marcin145 0 1728 30/07/2013, 18:32
Ostatni post: marcin145
  Aero na Acer Aspire 3820G Kapka 4 2682 30/01/2013, 19:24
Ostatni post: bohun
  Aero2 w Acer Liquid mt s120 kuba95 2 2564 25/01/2013, 21:04
Ostatni post: kuba95
  Acer 211 3G krzysieknik 3 3490 14/12/2012, 14:43
Ostatni post: krzysieknik
  Sonny Ericsson Xperia X1 POMOC Smol 2 3369 08/12/2012, 8:09
Ostatni post: cpt. Nemo
Wink Sony Ericsson wt19i rzusto 0 2526 03/06/2012, 22:15
Ostatni post: rzusto

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości