Aktualny czas: 27/07/2016, 16:16
Witaj! Rejestracja
Sprawdzone modemy do aero2 w najlepszych cenach!

Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?

#1
Tak jak w temacie. Mam kupioną już kartę Aero2 i teraz jestem na etapie wybierania modemu.
Może ktoś ma ten modem i może mi powiedzieć jak się on sprawuje?
Wiem tylko że działa na Windows 7 i jest zgodny z Aero2.
Czy po włożeniu karty Aero2 do tego modemu i podłączeniu go do komputera nie ma problemu z połączeniem z internetem?
#2
Nie powinno być żadnych.
Instalujesz to, co każe Ci modem po podłączeniu do portu USB, czyli aplikacje Play Online.
Najlepiej pobierz Top_netinfo z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&start=0
Świetny darmowy program do łączenia z internetem, wybierasz APN Aero2 i port modemu i łączysz.
Najpierw musisz mieć wyłączone programy takie jak Play Online / Mobile Partner by port był wolny dla tego programu.

Ja mam Huawei E353u-2 nie wiele się różni od E3131 i pod XP/7 z tym programem chodzi aż miło.
#3
Ja nie mam żadnych problemów z E3131.
#4
Dziś kupiłem ten modem, działa ok,
Ps. niestety musiałem kupić nowy modem bo w 173-u2 zniszczyłem gniazdo do anteny,
nie wiedziałem że dziadostwo jest tak delikatne.
#5
E173u-2 ma właśnie wadliwe to wejście, bo miałem okazje je uwalić, kupiłem drożej E353u-2 i już nie ma tego problemu, a już pół roku mi służy z anteną. Smile
#6
Doszła do mnie karta aero2, następnie zakupiłem modem Huawei E3131 (ten z playa) i okazało się, że nic nie pomaga na brak połączenia z darmowym internetem. Kompletnie nie wiem co robić bo ustawienia z programu Top_netinfo nie pomagają. Jedynie do czego dochodzi to do wskazań siły sygnału i jego natężenia, który oscyluje nawet grubo ponad 70%, a i tak nie mogę się połączyć z darmowym internetem. Próbowałem już tylu różnych konfiguracji w tym wspomnianym programie jak i w dostarczonym przez playa, a również w Mobile Partner oczywiście nie w tym samym czasie były uruchomione by jeden drugiego nie blokował, a i tak choć na chwilę nie uzyskałem połączenia.

Co jeszcze może być nie tak ?
#7
Wybierz poprawny port komunikacji AT
i
APN: darmowy
Numer połączenia: *99***1#
Login: puste
Hasło: puste

By Top_netinfo działało, muszą być wyłączone programy Play Online i Mobile Partner.
#8
To jest akurat najprostsze do wpisania w programie Top_netinfo, a zawsze mobile partner i play online były wyłączone gdy cokolwiek robiłem w tym programie. Zresztą prawidłowy APN i nr dostępowy automatycznie wskakuje gdy wybiorę w tym programie z listy APN aero2.
Oczywiście jeszcze wybieram komunikację at i zmieniam na preferowany hsdpa + zakres 'wszystkie'. Czyli robię wszystko tak jak powinno być w tym programie i modem nie chce się zalogować do sieci, cały czas tylko pokazuje moc sygnału o ile w ogóle jest to sygnał sieci aero2, a w miejscu nazwy operatora czy bts-a choćbym nie wiem na ile zostawił komputer widnieje cały czas 'czekaj..' i nic się nie dzieje nawet po bardzo długim czasie. Tak jak pisałem moc sygnału dochodzi nawet w jednym miejscu domu do bodajże 77% jeśli dobrze pamiętam i tam najpierw próbowałem. Raz było chyba nawet ponad 80%.
Nadajniki wg. jednej z mapek z tego forum tam, gdzie się podaje miejscowość i wybiera sieć są dwa stosunkowo niedaleko.
Jeden po linii prostej tak góra do 5 km, a drugi to nawet chyba mniej.

Czy istnieje jakiś inny sposób by wymusić na modemie łączenie się z aero2 ? Może wgranie oryginalnego softu huawei coś pomogłoby, bo oprogramowanie modemu nie byłoby w żaden sposób zmieniane jak to jest w modemach sieci komórkowych, tylko skąd wziąć oryginalne oprogramowanie i jak je wgrać do modemu. Szukałem na oficjalnej stronie huawei i nie mogę nic takiego znaleźć pod E3131. Albo być może znacie jakiś adres, gdzie znajduje się np. programik czy plik, który po uruchomieniu daje możliwość ustawienia modemu pod sieć aero2 jednym kliknięciem bez kombinowania.

Cieszyłem się, że będę miał aero2, bo teraz to nawet po przyśpieszeniu powinien naprawdę dobrze działać, a tu taka klapa
i wygląda, że wyrzucone w błoto 129 zł na modem, którego i tak do niczego innego nie będę używał.
#9
W programie dostarczonym z modemem, czyli Play Online wejdź w opcje>sieć>tryb rejestracji.Zaznacz : ręczne wyszukiwanie i rejestrowanie, kliknij odśwież. Po zakończeniu wyszukiwania zaznaczasz aero i klikasz zarejestruj. Potem można przełączyć na automatyczne rejestrowanie. Powinieneś się połączyć przy pomocy tego programu albo TNI. Powinno zadziałać. Czy to za każdym razem trzeba powtarzać nie wiem, bo właśnie dziś zacząłem ćwiczyć ten temat i miałem podobnie jak Ty.
#10
(26/05/2012, 5:36)damien napisał(a): ...Czy istnieje jakiś inny sposób by wymusić na modemie łączenie się z aero2 ?...
Modem Huawei E3131 ma podobne problemy przy łączeniu się z Aero 2 jak inne modele z dystrybucji Play (E173u-2, E353s-2).
Jednym z rozwiązań jest zmiana trybu pracy modemu za pomocą komendy AT. Zatem odpalasz TNI i wybierasz następujące zakładki: plik -> ustawienia. Wtedy otwiera się nowe okno "ustawienia" a w nim wybierasz: Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W kolejnym otwartym oknie "Komendy AT" w rubryce "polecenie AT" wpisujesz poniższą komendę:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2
oraz klikasz wyślij.
Od tej pory po poprawnym skonfigurowaniu aplikacji Play lub TNI modem powinien łączyć się z Aero 2 bez żadnych problemów i bez konieczności zmian oprogramowania modemu.

Nb. sam korzystam z E3131 z Aero 2 i nie mam z nim żadnych problemów po zastosowaniu powyższej procedury.
The following 1 użytkownik says Thank You to oem for this post:
  • cpt. Nemo


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  monitorowanie aero2 na laptopie maniek5001 3 1147 26/05/2015, 16:17
Ostatni post: jakubd
  Czy modem HUAWEI E303 jest zgodny z wymogami Aero2? maaaa 3 2119 20/02/2015, 15:25
Ostatni post: Zecik123
  Połączenie Aero2 z Laptopem mario2803 1 1641 28/12/2014, 11:40
Ostatni post: majka420
  e3131 z play problem fly0 13 2952 13/12/2014, 16:28
Ostatni post: fly0
Lightbulb huawei e3131 jacobs 16 7077 27/09/2014, 15:13
Ostatni post: jakubd
  Modem/router Play+Aero2 dumdedumdum 3 2131 25/09/2014, 10:56
Ostatni post: spag
  Notebook samsung i karta Aero2? deadriam 6 2476 26/08/2014, 18:45
Ostatni post: deadriam
  Problem z podłączeniem Aero2 do kompa stacjonarnego. uhały 1 1624 12/08/2014, 5:20
Ostatni post: hsurim
  Modem dla Aero2 tylko z wyjściem RJ-45 (bez WiFi) Marqo 6 3239 19/07/2014, 15:45
Ostatni post: spag
  Czy Huawei E173 i E3131 są rozbieralne? pppiotreq 1 1651 17/05/2014, 11:53
Ostatni post: Zecik123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości