Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
Netek Offline
Często tu zagląda
***

Liczba postów: 35
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 26/04/2012
Post: #1
Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
Tak jak w temacie. Mam kupioną już kartę Aero2 i teraz jestem na etapie wybierania modemu.
Może ktoś ma ten modem i może mi powiedzieć jak się on sprawuje?
Wiem tylko że działa na Windows 7 i jest zgodny z Aero2.
Czy po włożeniu karty Aero2 do tego modemu i podłączeniu go do komputera nie ma problemu z połączeniem z internetem?

26/04/2012 12:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika
aero Offline
Moderator
******

Liczba postów: 408
Lajki udzielone: 8
Lajki otrzymane: 23 za 23 post(ów)
Dołączył: 11/01/2012
Post: #2
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
Nie powinno być żadnych.
Instalujesz to, co każe Ci modem po podłączeniu do portu USB, czyli aplikacje Play Online.
Najlepiej pobierz Top_netinfo z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&start=0
Świetny darmowy program do łączenia z internetem, wybierasz APN Aero2 i port modemu i łączysz.
Najpierw musisz mieć wyłączone programy takie jak Play Online / Mobile Partner by port był wolny dla tego programu.

Ja mam Huawei E353u-2 nie wiele się różni od E3131 i pod XP/7 z tym programem chodzi aż miło.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26/04/2012 14:11 przez aero.)
26/04/2012 14:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika
hanysek81 Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 17
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 10/02/2012
Post: #3
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
Ja nie mam żadnych problemów z E3131.
27/04/2012 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika
mirek Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 19
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 28/12/2011
Post: #4
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
Dziś kupiłem ten modem, działa ok,
Ps. niestety musiałem kupić nowy modem bo w 173-u2 zniszczyłem gniazdo do anteny,
nie wiedziałem że dziadostwo jest tak delikatne.
17/05/2012 12:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika
aero Offline
Moderator
******

Liczba postów: 408
Lajki udzielone: 8
Lajki otrzymane: 23 za 23 post(ów)
Dołączył: 11/01/2012
Post: #5
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
E173u-2 ma właśnie wadliwe to wejście, bo miałem okazje je uwalić, kupiłem drożej E353u-2 i już nie ma tego problemu, a już pół roku mi służy z anteną. Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17/05/2012 16:53 przez aero.)
17/05/2012 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika
damien Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 16
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 03/04/2012
Post: #6
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
Doszła do mnie karta aero2, następnie zakupiłem modem Huawei E3131 (ten z playa) i okazało się, że nic nie pomaga na brak połączenia z darmowym internetem. Kompletnie nie wiem co robić bo ustawienia z programu Top_netinfo nie pomagają. Jedynie do czego dochodzi to do wskazań siły sygnału i jego natężenia, który oscyluje nawet grubo ponad 70%, a i tak nie mogę się połączyć z darmowym internetem. Próbowałem już tylu różnych konfiguracji w tym wspomnianym programie jak i w dostarczonym przez playa, a również w Mobile Partner oczywiście nie w tym samym czasie były uruchomione by jeden drugiego nie blokował, a i tak choć na chwilę nie uzyskałem połączenia.

Co jeszcze może być nie tak ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25/05/2012 14:26 przez damien.)
25/05/2012 14:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika
aero Offline
Moderator
******

Liczba postów: 408
Lajki udzielone: 8
Lajki otrzymane: 23 za 23 post(ów)
Dołączył: 11/01/2012
Post: #7
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
Wybierz poprawny port komunikacji AT
i
APN: darmowy
Numer połączenia: *99***1#
Login: puste
Hasło: puste

By Top_netinfo działało, muszą być wyłączone programy Play Online i Mobile Partner.
25/05/2012 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika
damien Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 16
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 03/04/2012
Post: #8
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
To jest akurat najprostsze do wpisania w programie Top_netinfo, a zawsze mobile partner i play online były wyłączone gdy cokolwiek robiłem w tym programie. Zresztą prawidłowy APN i nr dostępowy automatycznie wskakuje gdy wybiorę w tym programie z listy APN aero2.
Oczywiście jeszcze wybieram komunikację at i zmieniam na preferowany hsdpa + zakres 'wszystkie'. Czyli robię wszystko tak jak powinno być w tym programie i modem nie chce się zalogować do sieci, cały czas tylko pokazuje moc sygnału o ile w ogóle jest to sygnał sieci aero2, a w miejscu nazwy operatora czy bts-a choćbym nie wiem na ile zostawił komputer widnieje cały czas 'czekaj..' i nic się nie dzieje nawet po bardzo długim czasie. Tak jak pisałem moc sygnału dochodzi nawet w jednym miejscu domu do bodajże 77% jeśli dobrze pamiętam i tam najpierw próbowałem. Raz było chyba nawet ponad 80%.
Nadajniki wg. jednej z mapek z tego forum tam, gdzie się podaje miejscowość i wybiera sieć są dwa stosunkowo niedaleko.
Jeden po linii prostej tak góra do 5 km, a drugi to nawet chyba mniej.

Czy istnieje jakiś inny sposób by wymusić na modemie łączenie się z aero2 ? Może wgranie oryginalnego softu huawei coś pomogłoby, bo oprogramowanie modemu nie byłoby w żaden sposób zmieniane jak to jest w modemach sieci komórkowych, tylko skąd wziąć oryginalne oprogramowanie i jak je wgrać do modemu. Szukałem na oficjalnej stronie huawei i nie mogę nic takiego znaleźć pod E3131. Albo być może znacie jakiś adres, gdzie znajduje się np. programik czy plik, który po uruchomieniu daje możliwość ustawienia modemu pod sieć aero2 jednym kliknięciem bez kombinowania.

Cieszyłem się, że będę miał aero2, bo teraz to nawet po przyśpieszeniu powinien naprawdę dobrze działać, a tu taka klapa
i wygląda, że wyrzucone w błoto 129 zł na modem, którego i tak do niczego innego nie będę używał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26/05/2012 6:39 przez damien.)
26/05/2012 5:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika
marekf Offline
Początkujący forumowicz
**

Liczba postów: 12
Lajki udzielone: 0
Lajki otrzymane: 0 za 0 post(ów)
Dołączył: 09/12/2011
Post: #9
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
W programie dostarczonym z modemem, czyli Play Online wejdź w opcje>sieć>tryb rejestracji.Zaznacz : ręczne wyszukiwanie i rejestrowanie, kliknij odśwież. Po zakończeniu wyszukiwania zaznaczasz aero i klikasz zarejestruj. Potem można przełączyć na automatyczne rejestrowanie. Powinieneś się połączyć przy pomocy tego programu albo TNI. Powinno zadziałać. Czy to za każdym razem trzeba powtarzać nie wiem, bo właśnie dziś zacząłem ćwiczyć ten temat i miałem podobnie jak Ty.
26/05/2012 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika
oem Offline
Często tu zagląda
***

Liczba postów: 29
Lajki udzielone: 2
Lajki otrzymane: 3 za 3 post(ów)
Dołączył: 14/05/2012
Post: #10
RE: Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?
(26/05/2012 5:36)damien napisał(a):  ...Czy istnieje jakiś inny sposób by wymusić na modemie łączenie się z aero2 ?...
Modem Huawei E3131 ma podobne problemy przy łączeniu się z Aero 2 jak inne modele z dystrybucji Play (E173u-2, E353s-2).
Jednym z rozwiązań jest zmiana trybu pracy modemu za pomocą komendy AT. Zatem odpalasz TNI i wybierasz następujące zakładki: plik -> ustawienia. Wtedy otwiera się nowe okno "ustawienia" a w nim wybierasz: Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W kolejnym otwartym oknie "Komendy AT" w rubryce "polecenie AT" wpisujesz poniższą komendę:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2
oraz klikasz wyślij.
Od tej pory po poprawnym skonfigurowaniu aplikacji Play lub TNI modem powinien łączyć się z Aero 2 bez żadnych problemów i bez konieczności zmian oprogramowania modemu.

Nb. sam korzystam z E3131 z Aero 2 i nie mam z nim żadnych problemów po zastosowaniu powyższej procedury.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28/05/2012 20:38 przez oem.)
28/05/2012 20:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika
[-] 1 użytkownik lajkuje post oem:
cpt. Nemo (03-08-2012)
Wątek zamknięty 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z podłączeniem Aero2 do kompa stacjonarnego. uhały 1 447 12/08/2014 5:20
Ostatni post: hsurim
  Modem dla Aero2 tylko z wyjściem RJ-45 (bez WiFi) Marqo 6 716 19/07/2014 15:45
Ostatni post: spag
Lightbulb huawei e3131 jacobs 14 2118 24/06/2014 16:52
Ostatni post: Zecik123
  Czy Huawei E173 i E3131 są rozbieralne? pppiotreq 1 805 17/05/2014 11:53
Ostatni post: Zecik123
  Lista Najlepszych modemów Aero2 frejcraft 12 2608 23/04/2014 18:20
Ostatni post: jakubd
  Aby odblokować Bezpłatny Dostęp do Internetu Aero2 dccars 7 4365 10/04/2014 17:01
Ostatni post: prometeusz16
  modem ZTE MF669 problemy z łączeniem z Aero2 antonio 4 1886 17/03/2014 23:11
Ostatni post: antonio
  Lark FreeNet 2.0 Nie działa Patryk892 7 1850 23/01/2014 17:33
Ostatni post: Zecik123
  Stary modem vs nowy. Jakie różnice w prędkości aero2? 8850 5 1252 14/12/2013 14:57
Ostatni post: Zecik123
  modem ZTE MF 195 nie działa... Nament 6 3228 10/11/2013 16:39
Ostatni post: Nament

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości